20o

20-річний калушанин - студент-історик, який був на війні, читає у бібліотеці курс лекцій для всіх охочих

  • 2023.11.17 14:10
    • Громада
    • Культура
  • 151

Калушанину Захарові Остап’юку 20 років, і він навчається у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на спеціальності «Історія і археологія». 

У неділю, 19 листопада, уже вдруге, він читатиме лекцію у для всіх охочих у Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка, що у Калуші.

Захар — випускник ліцею №2. Шостого листопада – звільнений з лав Тероборони, маючи вісім місяців вислуги, із них 6 — у зоні бойових дій.

Саме на війні, зізнається він, і зародилася ідея популяризувати історію на відкритих лекціях. 

— На фронті, під час служби у лавах Калуського окремого батальйону ТрО, доволі часто зі співслужбовцями обговорювали історичні теми, — розповів Захар Остап’юк. — Після звільнення зі служби та повернення до навчання, отримав пропозицію від свого побратима, Вадима Лавренюка, читати лекції від заснованої ним Громадської організації «Ветерани захисту Батьківщини», яка направлена на захист прав ветеранів та розвитку ветеранського простору. Я з радістю погодився на цю пропозицію, адже знання та розуміння історії є надважливим для формування активного, громадського суспільства.

Курс лекцій #PRO_HISTORY відбуваються поки що тільки у Калуші. Заплановано, загалом, десять занять. Четвертого листопада відбулася перша лекція. Говорили про значення історії для суспільства. Захар Остап’юк розповідає, що вже отримував позитивні відгуки. Зізнається, особливо приємно, що на лекції приходили його бойові побратими.

— Теми обираю таким чином, щоб розкрити взаємозв'язок нашої історії крізь тисячоліття. Увагу акцентую, насамперед на ключових, а також маловідомих фактах, які будуть цікаві та пізнавальні для слухача, адже історію потрібно доносити максимально доступно, — переконує Захар Остап’юк.

Наступна лекція відбудеться цієї неділі, 19 листопада, у Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка (м. Калуш, вул. Підвальна, 6). Початок — о 14:00. 

— Цих вихідних буде лекція на тему польсько-литовської доби, яка охоплює період з ХІІІ по середину XVII століття. З одного боку, відображає автономний розвиток українських земель у складі Великого князівства Литовського, а з іншого — поступовий наступ поляків та спробу полонізації. Паралельно цьому, на периферії Русі поступово зароджується Московія, яка уже у той час пробувала претендувати на спадщину Руської держави, — анонсує Захар Остап’юк.

Сучасно – про історію. Буде цікаво!

Інші новини