18o

Оновлено реанімацію, змонтовано томограф, планують сонячну електростанцію — об'їзд у Калуській ЦРЛ

  • 2024.03.20 12:02
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 104

У рамках традиційного об’їзду міський голова Андрій Найда 20 березня відвідав Калуську центральну районну лікарню.

Медичний заклад оглянули разом із заступницею міського голови Наталією Кінаш, генеральним директором КНП «Калуська ЦРЛ Калуської міської ради», заступником Миколою Дмитерчуком, медичним директором Ярославом Кінашем , депутаткою Калуської міської ради Аллою Попельницькою.

Оглянули реанімаційне відділення, де з минулого року триває капітальний ремонт. Торік із місцевого бюджету на нього виділили 999,6 тис. гривень. Медичній установі у погодженні з Міжнародним медичним корпусом в Україні вдалося залучити ще 960 тис. гривень грантових коштів. Модернізують систему газопостачання, оновлюють електропроводку, встановлюють обгірів підлоги у палатах. Крім того, тут уже замінили вікна на нові, термоізолюючі.

«Важливо зазначити, що саме в цьому відділенні є найбільші ризики для пацієнтів підхопити внутрішньо-лікарняну інфекцію, адже лікування тут довготривале. Тож капітальний ремонт цього приміщення – надважливий, тим паче, що в часі пандемії коронавірусу саме тут перебували всі пацієнти, які мали це захворювання. Працівникам закладу доводилось збільшувати кількість ліжко-місць. А стан відділення з кожним днем погіршувався, — зазначив Андрій Найда. — До того ж змінилися й вимоги НСЗУ щодо підведення газів до відділення».

Готують до запуску у роботу і новий комп’ютерний томограф. Обладнання придбане коштом державного бюджету. Однак, для його встановлення і роботи калуським медикам довелося виконати низку вимог. 795,8 тис. гривень, отриманих від НСЗУ, витратили на ремонт приміщення. На джерело безперебійного живлення для томографа із місцевого бюджету виділили 1,2 млн гривень. Апарат повністю змонтований. Персонал пройшов необхідні навчання. Для початку роботи обладнання очікують відповідних дозволів і документів.

«Комп’ютерний томограф — це вкрай необхідний апарат для медичного закладу, — наголосив Андрій Найда. — Завдячуємо за сприяння в отриманні цього апарату народному депутатові Едуарду Прощуку, міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку». 

Під час об’їзду обговорили і доцільність встановлення у лікарні сонячної електростанції. Ця можливість з’явилася завдяки проєкту «Підвищення енергоефективності та енергетичної стійкості громадських будівель в Україні: приклад Калуської ЦРЛ», що розроблений командою наших українців у Швейцарії. Про особливості проєкту розповіла заступниця начальника управління економічного розвитку міста – начальниця відділу підприємництва та грантів Калуської міської ради Тетяна Сеньків. Уже відбулася онлайн-нарада із розробниками проєкту. 

«Створений українцями проект вже приносить успіхи. У нас з’явився потенційний донор із Німеччини, який готовий посприяти у встановленні сонячних панелей у Калуській ЦРЛ. — повідомив Андрій Найда. — Такі заходи суттєво допомогли б в економії на електроенергії та електропостачанні».

Навіть у складний час медичний заклад вишукує шляхи для розвитку, поліпшення матеріально-технічної бази, модернізації. І це — надзвичайно важливо, адже там рятують життя і відновлюють здоров’я тисячам людей.

Інші новини