12o

У 2023 році 58 дітей отримували послуги з реабілітації у КЗ «Добродія Калуська»

  • 2024.02.21 16:14
    • Соціальна сфера
  • 68

Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська» з урахуванням фактичних потреб дітей з інвалідністю та залежно від віку, статі, виду захворювання безоплатно надає такі послуги:

  • реабілітація та абілітація;
  • психолого-педагогічна реабілітація;
  • психологічне спостереження за дітьми з інвалідністю;
  • соціальна реабілітація;
  • фізична реабілітація.

Головне завдання Центру – виконувати Індивідуальну програму реабілітації дитини з інвалідністю. Тривалість перебування в Центрі залежить від індивідуальних можливостей дитини та її потреб. Так само вибирається і форма роботи з дитиною та її сім’єю: індивідуальна, групова, під-групова.

Фахівці центру спрямовують свою діяльність на формування у дітей з інвалідністю важливих життєвих умінь та навичок самообслуговування, уміння користуватися побутовими приладами та ін.

Психолого-педагогічну реабілітацію очолюють практичні психологи , які використовують такі методи психокорекції, як казко-, ігро -, музико -, піско - терапії, розвиваючі виховні бесіди, тренінги, спрямовані на розвиток емпатії, ввічливості,різних видів пам’яті, уміння спілкуватися, профорієнтації. Активно впроваджується метод арт-терапії.

Фізичний реабілітолог проводить розробки для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, а також застосовуються різні види масажу: лікувальний, сегментарний, розслаблюючий, точковий, логопедичний.

Колективом Центру традиційно проводяться заходи до новорічно-різдвяних свят, Дня святого Валентина та ін. Вихованці «Добродії Калуської» беруть участь у фестивалі «Повір у себе!», який організовується Центром Соціальних Служб.

Проведення таких заходів дає можливість дітям із обмеженими фізичними можливостями повноцінно спілкуватися зі своїми однолітками та молоддю, розвиваються їх здібності та таланти. Активними учасниками свят є не тільки підопічні Центру, але і їх батьки, братики, сестрички, рідні, друзі.

Щорічно проходить благодійний ярмарок «Від дитячих долонь до щедрих сердець». 

Загалом у 2023 році загальна чисельність отримувачів послуг з реабілітації у КЗ «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська» становила: діти з інвалідністю віком від 3 до 18 років – 58 осіб, 

молоді люди старші 18 років – 21 особа.

В 2023 році на утримання закладу з міського бюджету було профінансовано 2 679 671 грн. Грантових коштів – 312 000 грн.

Міською радою виділено додаткове приміщення для покращення умов занять з дітьми та молоддю з обмеженими можливостями. Для занять з дітьми старшої групи після завершення ремонту буде обладнано майстерню, а також облаштовано зал для роботи з молоддю. Значна частина приміщення вже відремонтована в 2023 році. Для ремонту також було залучено грантові кошти від міжнародного фонду UNISEF через Асоціацію міст України.

В 2024 році є перспектива завершення капітального ремонту нового приміщення для охоплення більшої кількості дітей з функціональними обмеженнями з старостинських округів, які приєдналися до Калуської громади та дітей з числа внутрішньо-переміщених осіб. 

Наразі кількість нових потенційних відвідувачів реабілітаційного Центру складає до 35 осіб.

  Повністю із текстом звіту можна ознайомитись, перейшовши за посиланням:

https://kalushcity.golos.net.ua/?p=proekty_rishen&sp=single&id=8681&status_2=1

Інші новини