12o

СУМНА ДАТА В ІСТОРІЇ МІСТА — ДЕНЬ РОЗСТРІЛУ УЧНІВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ШКОЛИ

  • 2021.11.04 13:38
    • Культура
  • 646

78 років тому 4 листопада на центральній площі міста нацисти привселюдно розстріляли 11 учнів Калуської торговельної школи. Гестапівці жорстоко вбили юнаків, яким було від 14 до 19 років, та батька одного учня. Розстріляли тільки за те, що всі вони були членами ОУН. А куди поділи їхні тіла –й досі не відомо.

Вже в роки незалежності нашої держави в честь загиблих студентів торговельної школи площа отримала назву Героїв. Сьогодні на ній було людно.

Отець Іван Бігун відправ панахиду за загиблими юнаками. До присутніх звернувся голова Конгресу українських націоналістів Олег Кушлик, який в своїй промові акцентував увагу на страшних злочинах періоду радянської влади, зокрема й у роки війни. Місцевий автор Богдан Сімків прочитав свої поетичні рядки при трагічні події, які сталися 4 листопада 1943 року. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять про розстріляних юнаків.

Заступниця міського голови Надія Гуш та керуючий справами виконавчого комітету Олег Савка разом з представниками громадськості Калуської громади поклали квіти та лампадки до пам’ятного знаку, який зведений в честь розстріляних учнів Калуської торгівельної школи.

А в соціальній мережі facebook на сторінці ПК «Юність» всі охочі мають можливість переглянути документальну постановку «Спомин», яка присвячена трагічним листопадовим подіям. Акторами постановки є учасники народного театру «Легенда» (керівник – Леся Піцик).

Інші новини