19o

Психологічна підтримка та гуманітарна допомога: дитяча точка СПІЛЬНО продовжує функціонувати при Калуському ліцеї №7

  • 2023.08.15 14:54
    • Соціальна сфера
  • 193

Дитяча точка СПІЛЬНО функціонує на базі Калуського ліцею №7 з січня 2023 року.

  Представники ГС "Української мережі за права дитини" (УМПД), яка створена для консолідації зусиль та покращення координації між організаціями громадянського суспільства в Україні та їх впливу на державну політику у сфері забезпечення прав дитини, поділилися своїми враженнями про роботу Точки та висловили подяку працівникам калуського осередку.

  “У місті Калуші на базі Ліцею №7 функціонує Дитяча точка СПІЛЬНО (Калуський ліцей №7), роботу якої координує Партнерство “Кожній дитині”. Також у тісній співпраці з точкою працює мобільна команда. Ми поспілкувалися з фахівцями соціальної роботи Мар’яною Чижевською та Василиною Кашівською про особливості роботи в громаді.

  Фахівці націлені на роботу з трьома основними категоріями: батьками, дітьми та вагітними. Для батьків існує спеціальна група у Viber, де їм повідомляють про майбутні заходи, тренінги та роздачу гуманітарної допомоги.

  “Батьки відвідували у нас навчання з курсу “Батьківство в радість”. Після цього курсу ми побачили позитивні зміни у сім’ях наших учасників. Знання, що вони отримали, допомогли їм відновити гармонію у стосунках. Люди були необізнані у багатьох питаннях. Кожного заняття вони відкривали для себе нові горизонти для спілкування з партнером та дітьми. В основному це були сім’ї у СЖО та опікунські сім’ї. Нещодавно у нас був тренінг зі створення груп взаємопідтримки для батьків. Багато учасників “Батьківство у радість” теж долучилися до цього тренінгу”, — розповідає пані Василина.

 Мар’яна Чижевська: “Для роздачі гуманітарної допомоги ми підійшли креативно. Нам важливо, щоб люди відчули нашу турботу, отримали психологічну підтримку та спілкування, а не лише матеріальні ресурси. Тому ми запрошуємо всіх батьків на заходи, арт-терапевтичні зустрічі, часто домовляємось і про подальшу роботу, а після цього роздаємо гуманітарні набори”.

  Фахівці окремо працюють з вагітними жінками, для цього пані Василиною була організована група взаємопідтримки для майбутніх матусь при жіночій консультації. Тут жінки отримують психосоціальну підтримку, поради від ФСР та гінеколога на тему харчування під час вагітності, особливості годування грудним молоком тощо. Зараз у групі 33 вагітних жінки.

  З якими віковими групами дітей Ви працюєте на точці СПІЛЬНО?

  “Під час літніх канікул у нас найбільше дітей 7-12 років. Кожного тижня ми обираємо собі тему для спілкування і розвиваємо її впродовж 5 робочих днів. Минулого тижня говорили про сім’ю, сімейні цінності. Цього тижня говоримо про безпеку: спілкування з незнайомцями, безпека в інтернеті, мінна безпека, безпека під час літніх канікул. Зокрема ми націлені на роботу з підлітками, тому залучали до спілкування з ними педіатра, який розповідав про вплив шкідливих звичок; гінеколог проводив лекцію для дівчат-підлітків на тему секс-просвіти. Також для дівчат-підлітків була організована зустріч з косметологом, де обговорювали догляд за шкірою, здорове харчування,” — ділиться Василина Кашівська.

  Для спілкування з учнями 8-11 класів фахівці залучали працівника Центру зайнятості, який розповідав про те як обрати майбутню професію та на що варто звернути увагу обираючи навчання у вищих навчальних закладах. ⠀

   Чи працюєте Ви з ВПО?

 “Для батьків з категорії ВПО ми організовували арттерапевтичну зустріч — кавовий живопис, як метод профілактики емоційного вигорання. Це була свого роду група взаємопідтримки, адже батьки почали спілкуватися на близькі їм теми. На жаль, у них дуже багато спільних переживань та втрат, тому вони розуміють один одного як ніхто інший.

  Щодо дітей ВПО, то ми завжди раді допомагати їм інтегруватися у новий колектив. Залучаємо їх до подій, робимо все необхідне, щоб їм було комфортно у нашому місті. Діти мають багато бар’єрів, і наше завдання надати їм психологічну та емоційну підтримку,” — додає пані Мар’яна. ⠀

  Дякуємо команді Дитячої точки СПІЛЬНО у Калуші за роботу та професіоналізм! Раді, що працюємо з Вами пліч-о-пліч заради забезпечення найкращих інтересів дитини. ⠀

  Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"».

Інші новини