16o

ПЛАСТИКОВІ ПАКЕТИ-ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ ТА ДОВКІЛЛЯ

  • 2023.07.03 10:13
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 446

3 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день без пластикового пакета, Україна не стала виключенням і теж долучилась до такої всесвітньої екологічної акції. В цей день завжди рекомендується відмовитись від користування виробами з пластику чи поліетилену та замінити їх альтернативними еко-товарами: паперовими пакетами або стильними торбинками багаторазового користування.

Відомо, що пластикові пакети та багато інших пластикових товарів одноразового використання є найбільш поширеними відходами, які внаслідок недбалої поведінки людей потрапляють до навколишнього середовища і чинять значну шкоду довкіллю і здоров’ю населення. За даними ООН, щороку у світі використовують  понад 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику. Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого. Середньостатистична тривалість життя пакета – 12 хвилин, а його розкладання –  від 200 до 400 років.

Вже понад 40 країн  заявили про повну чи часткову відмову від таких виробів. В Україні на початку червня 2021р. Верховною Радою був прийнятий закон, що обмежував використання поліетиленових пакетів  А з 1 січня 2023 року остаточно набрав чинності Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Цей закон наближає українське законодавство до європейських норм, сприяє модернізації технологічних процесів виробництва, покращенню екологічного стану в Україні та зменшенню частки відходів, які не переробляються.

Хоча, повного масштабу негативних впливів пластикових відходів, науковці ще не знають, але  відмітимо декілька доведених фактів про шкідливий вплив будь-якого поліетилену на організм людини:

  • У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі спричиняє розвиток багатьох захворювань.
  • Зберігання їжі в поліетилені зовсім не корисне. Продукти, що знаходяться у пакеті, швидше починають псуватися, пліснявіти. А при заморожуванні поліетилену, з нього виділяються токсини.
  • Дуже небезпечно розігрівати напівфабрикати в упаковці: було доведено, що під дією високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ. До того ж, у складі фарб з етикеток на пакуванні часто є токсини, згубні для здоров’я людини.
  • Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Він також може згубно впливати на продукти, які потім вживає людина.
  • Хімічні речовини, що містяться в поліетиленах і виробах з пластику,або в продуктах його розпаду провокують розвиток захворювань ендокринної системи.
  • Також за даними наукових досліджень було встановлено, що збільшення кількості вроджених дефектів у хлопчиків, раннє статеве дозрівання в дівчаток, безпліддя, проблеми репродуктивного здоров’я в чоловіків, рак, ожиріння й нейроповедінкові порушення пов’язані з впливом цих речовин на організм людини.

До того ж, виготовлення поліетилену і продукти його розпаду згубно впливають і на екологію:

  • Виготовлення пластикових пакетів призводить до витрати енергії та виснаження невідновлюваних ресурсів, адже більшість пластикових пакетів виготовлені з поліетилену, речовини, що отримується при переробці сирої нафти та природного газу, що у свою чергу сприяє глобальним змінам клімату.
  • При потраплянні навколишнє середовище пластик розпадається на крихітні мікроскопічні шматочки-мікропластик, які осідають у ґрунтах або забруднюють водні шляхи

Щоб позбутися «пакетної залежності», кожен із нас може зробити прості  кроки:

  • ходіть у магазин із власною екосумкою (вона використовується протягом тривалого часу), або плетеною сумкою-сіточкою;
  • зважуйте продукти без пакетів( банани, авокадо, капусту, тощо);
  • не беріть кожен раз нові фасувальні пакети, використовуйте один пакет як можна більше разів;
  • замініть фасувальні пакети на тканинні мішечки для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор тощо). або на ще один більш екологічний варіант — паперові пакети;
  • відмовтесь від пластикових пакетів для сміття;
  • дізнайтеся більше про сучасні альтернативи, наприклад, біо-пакети.

 

Зробивши такі прості речі і обмеживши надмірне використання одноразових пластикових виробів та поліетиленових пакетів, ми піклуємося про довкілля, а отже — про здоров’я та життя людей.

Інші новини