8o

Підсумки участі Калуської громади в проєкті «Захист ВПО в Івано-Франківській області»

  • 2023.12.22 15:16
    • Громада
    • Економіка
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 163
20-21 грудня в Івано-Франківську відбулась підсумкова конференцію проєкту «Захист внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області».
   Від травня БО «БФ «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ» та агентство ООН у справах біженців в Україні реалізовували даний проєкт у чотирьох громадах Прикарпаття, де осіла найбільша кількість ВПО. А саме - в Івано-Франківській, Калуській, Долинській і Болехівській. Зокрема, у Калуській МТГ зараз мешкає майже 5 тис. внутрішньо переміщених осіб. Їх інтереси представляє Рада ВПО при Калуській міській раді.
В рамках проєкту для ВПО організовували психологічні, юридичні та інформаційні консультації, тренінги, майстер-класи і туристичні екскурсії – йшлося на конференції.
    Фасилітатори громад поділились успішними ініціативами та прикладами захисту ВПО.
На рівні Калуської громади проєкт «Захист внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області» впроваджували Анна Шабуня та о. Ігор Пришляк.
Отримали фінансову підтримку загалом 6 волонтерських ініціатив та 2 проєкти на міні-гранти. Усі вони спрямовані на інтеграцію ВПО у місцеві громади. У калуській громаді ГО «Молодь у дії» та Іванна Гриців реалізовували волонтерську ініціативу «Ті, що йдуть по дорозі з тобою», а ГО "Чисті серця Калуш" і Олександра Хортів впроваджували проєкт «Game Galаxy: Youth space».
    За сприяння інтеграції ВПО у життя громад, їхній адаптації до нових реалій організатори відзначили чималу когорту причетних.
Зокрема, подяки від «БФ «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ» вручили Калуському міському голові Андрієві Найді, першому заступнику міського голови Мирославу Тихому, заступниці міського голови Наталії Кінаш, начальниці управління соціального захисту Калуської міської ради Любові Федоришин, заступниці начальниці управління соціального захисту Світлані Прубняк, директорці міського центру соціальних служб Галині Дидич, голові ГО «Молодь у дії» Іванні Гриців, голові ГО "Чисті серця Калуш" Михайлові Найді.
   Понад півсотні волонтерів зі всієї області отримали нагороди. Серед волонтерів є чимало внутрішньо переселених осіб.
З-поміж них – переселенка з Харківщини, а нині калушанка Анна Шабуня відзначена символічним подарунком від агентства ООН у справах біженців в Україні.
На завершення конференції присутні міркували, яким чином покращити роботу щодо соціальної згуртованості та миробудування у 2024 році, складали соціальний паспорт громади, визначали ризики захисту, щоб надалі розробляти у громаді заходи, які б змінімізували їх.
    Велика подяка усім, хто спрямовує зусилля на підтримку людей, які опинились у вразливому становищі. Тільки в єдності наша сила, а за нею - і Перемога.
Інші новини