14o

ПІДЛІТКИ І ТЮТЮНОПАЛІННЯ

  • 2023.09.15 15:12
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 241

Куріння — це небезпечна для здоров’я звичка і навіть попри Закон про заборону реклами сигарет, заборону куріння у громадських місцях чи закладах громадського харчування, та заборону продажу сигарет неповнолітнім ця проблема залишається досі  актуальною для нашого суспільства, а особливо гостро стоїть питання розповсюдженості тютюнопаління серед дітей підліткового віку.

Окрім звичайних тютюнових виробів відносно нещодавно в Україні почали з’являтися альтернативні способи вживання тютюну, як-от електронні сигарети чи пристрої для нагрівання тютюну. Всі вони стають дедалі популярнішими серед підлітків, проте такі пристрої не є безпечнішими. Виробники таких пристроїв запевняють, що електронні засоби куріння безпечніше звичайних цигарок але нажаль це міф, створений цими ж  виробниками.

Відомо, що більшість людей, які палять, розпочали куріння саме в юному віці. В Україні середній вік першої спроби куріння в середньому становить 14 років.

     Тому у червні 2023 року Державною установою «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»  у комунікації з Департаментом освіти, науки та молодіжної політики ОВА(ОДА) та відокремленими структурними підрозділами ІФ ОЦКПХ було ініційоване проведення онлайн-анкетування підлітків Прикарпаття віком 14-17 років. Метою дослідження було визначення ставлення школярів підліткового віку Івано-Франківської області до шкідливих звичок за відповідями на питання, які характеризують їх відношення до проявів та наслідків куріння і вживання алкоголю.

      В запровадженому анкетуванні прийняли участь 1976 дітей  віком 14-17 років, які навчаються в загальноосвітніх закладах  Івано-Франківської області. З них 1219 (61,7%) відповідей було від дівчат, 757 (38,3%) –  від хлопців. Вікова категорія «14 років» становила 50,3% учасників (або половина респондентів), вдвічі меншою, або 4 частина (25,7%) становила вікова категорія «діти 15 років». Із збільшенням віку активність учасників анкетування  зменшувалась : 16-річних  було  17%, а 17-річних – всього 7%.

  В результаті проведеного дослідження  було встановлено наступне:

       Серед всіх  1976 школярів області вікової категорії 14-17 років, які прийняли участь у    анкетуванні, 1635 учнів( або 82,7%) відповіли, що на час опитування не курять і не вживають алкогольні напої. Тих підлітків, які вже мають досвід вживання  тютюнових і нікотинових виробів та алкогольних напоїв,  виявилось 161осіб (або 8,2 %). Слід зазначити, що інші 180 (або 9,1%) учасників відмовились відповідати на це питання.

       Більшість опитаних, а саме 1561 особа (або 78,9%) не хоче і не планує починати курити в майбутньому. Але з тих, хто зараз не має цих шкідливих звичок, планують у подальшому спробувати  курити  63 учня (або 3,3%). При цьому, 352 (або 17,8%) підлітки не визначилися з відповіддю на це питання. Також переважній більшості наших дітей –  1688 (або 85,4%)  не подобається запах диму від цигарок, тому в кафе вони обирають приміщення, де не палять.

      Майже та сама  кількість опитаних – 1668 ( або 84,4%) підлітків вважає, що неприємний    запах, який залишається після куріння чи вживання алкогольних напоїв, заважає спілкуванню з протилежною статтю.   1468 (або 74,3%)  підліткам  не подобається, коли палить або випиває  його ( її )  хлопець чи дівчина.

     Беззаперечно  негативне ставлення викликає у більшості школярів вживання тютюну і нікотину або алкогольних напоїв  однокласниками: ствердно відповіли   на це питання 1451  (або 73,4%) учнів. Не  підтримує наявність шкідливих звичок у близьких друзів 1346 (або 68,1%) підлітків. Ще більшій кількості дітей не подобається, коли курять або випивають їх батьки : ствердно відповіли 1556 (або 78,7%) осіб.

      Не зважаючи на загальну позитивну тенденцію відповідей, на ці ж питання були і негативні відповіді, хоча в процентному співвідношенні і невеликі за розміром:

- не викликає негативного ставлення запах диму від тютюнопаління, в тому числі і в місцях громадського харчування у 175 (або 8,9%) дітей;

          - мають толерантне відношення  до шкідливих звичок  у свого хлопця чи дівчини 205 (або10,4%) осіб;

- не викликає негативного ставлення  вживання тютюну і нікотину або алкогольних напоїв  їх однокласниками у  232  (або 11,7%) підлітків,  у  своїх близьких друзів 327 (або16,5%);

- нейтрально до наявності шкідливих звичок у батьків та інших родичів відносяться  194 (або 9,8%) учнів.

           При цьому, переважна більшість дітей відповіли, що знають про те, що всі тютюнові  та нікотинові  вироби незалежно від форми випуску та дози мають шкідливий вплив на здоров’я –  1635 (або 87,7%) осіб, не знають –83(або 4,2%)дітей, не захотіли відповідати на це питання 180 (або 13,1%)підлітків.

           Найбільша кількість дітей погодилась  з висловом, що «Зараз курити і пити алкоголь – це не  модно, дорого коштує і веде до проблем у житті»,  1782 ( 90,2%) учнів, та  з висловом, що «Курити краще не починати, ніж потім кидати», -  погодились 1814 (91,8%) підлітків, не згодні – 66 (3,3%).

Аналізуючи результати анкетування ми розуміємо, що профілактика тютюнопаління  серед підлітків повинна проводитись посилено, бути комплексною і включати наступні заходи:

  1. Інформування. Дуже важливо говорити дітям про куріння, а не намагатися повністю вберегти їх від усякої інформації. Потрібно детально роз’яснювати дитям про негативні наслідки куріння. Постійно проводити соціально – інформаційні кампанії щодо небезпеки для здоров’я вживання тютюнових та нікотинових виробів усіх форм випуску, електронних цигарок, наркотичних речовин, алкогольних напоїв, тощо.
  2. Пропаганда здорового способу життя. Від куріння та алкоголізму є тільки одна серйозна альтернатива – здоровий спосіб життя. Пропагуючи спорт та фізкультуру можна убезпечити підростаюче покоління від шкідливої ​​залежності. Для дітей та підлітків дуже велику роль грає навколишнє середовище та люди, які їх оточують. Чим здоровіше суспільство, тим здоровіші виростуть і вони.
  3. Створити умови для активного дозвілля підлітків в позашкільний час із залучення їх до спортивних секцій, гуртків, інтелектуальних ігор, відвідин кінотеатрів, організації відпочинку на природі, тощо.
  4. Бути прикладом. Якщо в родині палять, то дитина з величезною часткою ймовірності рано чи пізно візьме в руки сигарету. Тому потрібно обов’язково кинути пагубну звичку.
  5. Дотримання чинного законодавства України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

 

Профілактика тютюнопаління серед підлітків – це не тільки профілактика нікотинової залежності, а й збереження здоров’я всієї нації.

Інші новини