26o

Калуш відвідали представники 20 громад Чернігівської та Сумської областей в рамках проєкту «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу»

  • 2024.07.03 14:03
    • Громада
  • 72

Стаді-тур, який триває упродовж трьох днів для представників органів місцевого самоврядування Чернігівської та Сумської областей, відбувся в рамках проєкту «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу». 

Сьогодні, 3 липня, 26 представників прифронтових областей приймала Калуська громада. Під час заходу міський голова Андрій Найда поділився досвідом діяльності в напрямку економічного та інвестиційного розвитку громади. 

Про проєкт, ситуацію та особливості функціонування деокупованих територій розповіли організатори та учасники заходу.

Леся Круп’як, керівниця організації "Розвиток бізнес-сектору України", зазначила: «Проєкт, який триває 4 місяці, охоплює по 10 громад із Сумської та Чернігівської областей. Упродовж цього часу вдалося залучити малий та середній бізнес до його реалізації. Адже бізнес із зазначених територій майже не зазнав релокаціі. Вже 23 липня відбудеться інвестиційний форум онлайн, під час якого буде напрацьований спільний меморандум, який стане наступним кроком в економічному відновленні громад, які перебували в деокупації.

Марія Савка - бізнес-експертка проєкту «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу»: «Ми багато працювали з прифронтовими областями, які були під окупацією по два місяці. І вони мають напрацювання для обміну досвідом, зокрема з міжнародними донорами та урядовими програмами. Наше завдання через органи місцевого самоврядування допомогти малому та середньому бізнесу доторкнутися до донорських програм, які допоможуть розширити можливості їхнього виробництва. Делегація, в складі якої 26 осіб, в тому числі й керівники громад, представники громадських організацій відвідали Коломию, Верховинщину. Сьогодні ми в Калуші, адже Калуська громада має величезний досвід у реалізації грантових проєктів». 

Юрій Стальниченко, в.о. міського голови Менської міської ради Чернігівської області: «Перший день війни ворог ввійшов в громаду, яка знаходиться 60 км від кордону. 41 день перебували в окупації. І вже в квітні до нашої громади прибули ВПО з Чернігова, а це понад 7 тис. осіб. Після деокупації основними завданнями нашими стали безпековість та діяльність закладів освіти, бізнесу. З Калуською громадою у нас є однотипні проєкти, зокрема з питань індустріального парку, бізнесу, освіти, культури, енергоефективності. Ми не повинні ділитися на владу, бізнес, мешканців - ми всі українці. Нам треба між українцями наводить мости».

Олександра Хомик, директор департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА: «Участь в проєкті - досвід громад по залученню позабюджетних ресурсів для розвитку. Це актуально для деокуповантих територій. Важливо знайти ресурси для відновлення інфраструктури, економіки, яка після березня 2022 року майже повністю була припинила своє існування. Найважливіше - це відновлення людського потенціалу. Нашим регіонам необхідно, щоб повернулися люди, і залишилися ті, які тут проживають. Почувалися в безпеці і могли отримати всі базові послуги та всі можливості для самореалізації на території наших регіонів».

Загалом, учасники заходу відзначили успішний досвід Калуської громади з міжнародних відносин, співпраці з бізнесом, залученні інвестицій. В подальшому планується налагодження співпраці між громадами для відновлення та розвитку.

Пізніше учасники проєкту відвідали індустріальний парк «Kalush Industrial HUB».

 Проєкт «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу» реалізовується громадською організацією «Розвиток бізнес-сектору України» в партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Сумської області. Впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях» та адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

ВІДЕО за ПОСИЛАННЯМ  тут

Інші новини