16o

Є можливість спростити допомогу громад Збройним Силам України

  • 2024.02.15 11:10
    • Громада
  • 127

   Петицію про термінове прийняття законопроєкту № 9560-1, який легалізує допомогу громад Збройним Силам України через зміни до Бюджетного Кодексу України, зареєстрував на сайті Верховної Ради України виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

  «До цього часу в Бюджетному кодексі України відсутні положення, які б прямо дозволили здійснювати видатки з місцевих бюджетів на заходи, спрямовані на посилення обороноздатності і безпеки держави: закупівлю товарів, робіт і послуг в інтересах військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань. Не надано право громадам здійснювати видатки для реалізації місцевих програм посилення обороноздатності і безпеки держави здійснювати шляхом надання міжбюджетних трансфертів. Не створено умов для реалізації повноважень місцевого самоврядування через виконкоми тимчасово окупованих громад», — йдеться у тексті петиції.

   Повний текст: https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/12082. Петиція спрямована на надання органам місцевого самоврядування прямого права здійснювати виплати з місцевих бюджетів для допомоги Об’єданим силам Збройних Сил України і передбачає внесення до порядку денного ХІ сесії, у порядок денний лютого 2024 року Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави», реєстр номер 9560-1 від 16.08.2023 року та підтримку голосування за нього за основу і в цілому.

   Зміни до Бюджетного кодексу України потрібні для реалізації змін до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України», пропозиції до якого надала Асоціація міст України. Закликаємо всіх проголосувати за петицію на сайті Верховної Ради України відповідно до покрокової інструкції для реєстрації на сайті та голосування: http://surl.li/qkbfb.

Інші новини