9o

ЗАВДАННЯ – ПІТИ У ПЕРУКАРНЮ. КЗ «ДОБРОДІЯ КАЛУСЬКА» ДОПОМАГАЄ АДАПТУВАТИСЯ ДІТЯМ ІЗ ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

  • 2023.10.10 14:00
    • Соціальна сфера
  • 146

   Підопічні комунального закладу «Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Добродія Калуська» відвідали салон краси.

  Перукарі салону «Вавель» зробили юним відвідувачам актуальні зачіски. А також поговорили про стиль, моду, гарний вигляд і особливості роботи перукаря. Такі заходи – частина звичної роботи із соціалізації дітей і молоді з особливими потребами. — Ми уже ходили до пожежників, у крамницю, на загальний дитячий майданчик, у міську раду. Головне, щоб була хороша погода, і настрій у наших вихованців. Для них це – важлива подія, нові емоції, досвід і навики. Усе це сприяє соціалізації, адаптації до щоденного життя, — каже директор КЗ «Добродія Калуська» Ігор Дидич. — Ми також хочемо показати суспільству, що є люди із особливими потребами. У багатьох є певні особливості у роботі опорно-рухового апарату. Водночас, у суспільстві трапляється некоректне ставлення до таких людей. Цей «совок» треба викорінювати. Комунальний заклад «Добродія Калуська» опікується п’ятьма десятками дітей і молоді із особливими потребами віком від 3 до 17-и років. Там працює 15 осіб. Є групові й індивідуальні заняття. Зокрема, зараз «Добродію Калуську» відвідують чотири дитини ВПО.

  За час війни заклад відвідало майже два десятки вимушених переселенців. Кількість охочих пройти комплексну реабілітацію зростає. Зараз ремонтують додаткове приміщення. Після оновлення заклад зможе приймати на 25 % дітей більше.

  Розроблено проєкт із облаштування території, який передбачає обмеження доступу до майданчика біля «Добродії Калуської» у нічний час. Він чи не єдиний у місті, пристосований для дітей із особливими потребами. Ігор Дидич розповідає, що неодноразово туди навідувалися вандали. Дехто із вихованців закладу відвідує школу чи перебуває на денній формі навчання. Вони відвідують «Добродію» після обіду. Хто не має можливості навчатися, працює зранку.

  — Хочу наголосити, що заняття у нашому закладі – це не освіта. Це – реабілітація. Мета – навчити дітей із особливими потребами, фактично, давати собі ради у повсякденному житті. Йдеться про елементарні речі: зробити канапку, перейти дорогу, купити у крамниці продукти, — пояснює Ігор Дидич. – Ми робимо масажі, «розробки». Працюємо не тільки із дітьми, але також із батьками. Часто буквально даємо їм домашнє завдання. Якщо методика неефективна, змінюємо її. Йдеться про індивідуальні плани для кожного вихованця. Курс реабілітації у «Добродії Калуській» триває пів року. За потреби його продовжують. Значну допомогу центру надають меценати, благодійники, за що їм велика вдячність. Активно залучають і грантові кошти.

   За 15 років діяльності "Добродія" згуртувала друзів, однодумців, уже дорослих вихованців, батьків, які стали дружньою сім’єю.

Інші новини