13o

Патронат як особливий вид працевлаштування

  • 2021.09.09 10:07
    • Соціальна сфера
  • 367

Кабінетом Міністрів України 20 серпня 2021 року було затверджено Постанову № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною», якою затверджено: «Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя»; «Порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та оплати послуги патронату над дитиною»; Типовий договір про патронат над дитиною; Примірний договір про умови затвердження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя.

На сьогодні в Україні першочерговим завданням діяльності щодо захисту прав та допомоги дітям є створення умов для збереження сім’ї для дитини. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особистості необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Однак, трапляються випадки, що батьки нехтують своїми батьківськими обов`язками, і діти страждають. В такому випадку, право дитини на сім`ю може реалізувати альтернативна форма влаштування дітей – сімейний патронат.

Патронат над дитиною згідно із статтею 252 Сімейного кодексу України це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

На сьогоднішній день в Івано-Франківській області створено 13 патронатних сімей та ще 4 кандидатів проходять навчання.

Прикро, але поки що мешканці нашої громади не виявили бажання стати патронатними вихователями, хоча ця благородна професія може стати достойним видом зайнятості для людей, які шукають роботу.

Надання послуг з патронату над дитиною – це вид тимчасової зайнятості, який зараховується до трудового стажу, а за патронатного вихователя здійснюється сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (на сьогодні – 11895 грн.). У разі, коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

Крім того, виплачується соціальна допомога на дитину в розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць (для дітей до 6 років -5032 грн., від 6 до 18 – 6275 грн.). Така допомога виплачується на кожну влаштовану дитину та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої сім’ї.

Максимальний термін перебування дітей у сім’ї патронатного вихователя – 3 місяці, у деяких випадках – до 6 місяців.

Обов’язковими умовами створення патронатної сім’ї є :

- патронатний вихователь повинен бути офіційно безробітним;

- у нього/неї повинен бути помічник (особа, що проживає разом з кандидатом у патронатні вихователі – чоловік, батьки, повнолітні діти, брати, сестри, тощо);

- у нього/неї не повинно бути на вихованні дітей до 4 років;

- окрема кімната для влаштування дітей;

- і вихователь, і помічник повинні пройти навчання за програмою підготовки патронатних вихователів в Івано-Франківському центрі соціальних служб та отримати рекомендацію про можливість надання послуги патронату над дитиною.

         Робота з дітьми непроста і дуже відповідальна. Але патронатні сім`ї будуть перебувати під соціальним супроводом та можуть розраховувати на допомогу працівників служби у справах дітей.

За детальною інформацією звертайтеся до служби у справах дітей Калуської міської ради: тел. email: ssdkmr@ukr.net, тел. 6-62-53, адреса: вул. С. Бандери, 18, м. Калуш.

Інші новини