5o

Пам'ять Героя України Олекси Гірника вшанували шаховим турніром

  • 2021.10.24 23:26
    • Громада
  • 885

Відбувся традиційний дев’ятнадцятий шаховий турнір на честь почесного жителя міста Калуша, Героя України Олекси Гірника цього року в Голинському ліцеї Калуської територіальної громади. Турнір розпочався невеличким концертом місцевих дитячих колективів та міні-партією в шахи міського голови Андрія Найди з учасником турніру В. Прокоф’євим.

    В турнірі  взяли участь навчальні заклади. Серед учасників турніру були й досвідчені шахісти - багаторазовий призер чемпіонату України кандидат у майстри спорту  Валентин Прокоф’єв, дворазова призерка чемпіонатів України Анастасія Мокрецька та цьогорічний чемпіон України з бліцу серед аматорів Максим Гречаний.

     За результатами дводенних змагань переможцями в командному заліку як і в попередні  роки  стали учні ліцею імені Дмитра Бахматюка. Срібло завоювали представники Калуського ліцею №5, а бронзу - команда Калуського ліцею №6.

    В особистому заліку серед хлопців перемогу святкував Валентин Прокоф'єв, срібло - у Максима Гречаного (обидва - учні ліцею імені Дмитра Бахматюка). Трохи менше очок і бронзову медаль здобув Антон Кохан з Калуського ліцею №7.  

     Серед дівчат перемогу виборола Анастасія Мокрецька з Калуського ліцею №5. Срібло і бронзу здобули сестрички Софія і Вікторія Рибій з ліцею імені Дмитра Бахматюка. Переможців нагородили медалями, грамотами та призами.

     Жителі Калуської територіальної громади гідно вшановують ім’я Героя, який за свою боротьбу проти поневолювачів томився в польських та радянських тюрмах. Приклад його жертовного життя надихає на обстоювання Української держави.

В одній із листівок, що їх Олекса Гірник розкидав на Чернечій горі, є такий текст:

«Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська держава! (Радянська, та не російська). Україна для українців! В своїй хаті своя й правда, І сила і воля(з «Посланія» Т. Шевченка). Своя хата — своя держава, так розумів Шевченко, так і ми розуміємо. Історія повторяється. Чому Україна поневолена? Чому не самостійна? На це питання відповідають ясно Шевченко разом з Костомаровим і Кулішем. Шевченко в «Розритій могилі» дорікає Богданові Хмельницькому за Переяславську угоду за те, що заключив з Росією договір як рівний з рівним, а що сталось? Потім гетьман Мазепа хотів відірватись від Росії. Представляє це Шевченко в поезії «Іржавець», де наче підказує, що треба було одностайно стати. А потім Чорна рада, зруйнування Січі — самостійності й закабалення України».

Інші новини