7o

Поліція інформує!

  • 2023.12.18 16:23
    • Громада
  • 136

  Стамбульська конвенція-це міжнародна угода Ради Європи, яка криміналізує та попереджує насильство проти жінок та захищає постраждалих.

   Йдеться про: домашнє насильство включно з психологічним та економічним, сексуальне насильство та фізичне. Конвенція визначає насильство проти жінок порушенням прав людини та формою дискримінації і пропонує системні та контрольовані стратегії викорінення цих явищ. Чому це важливо, які цілі та як саме допоможе протидіяти ґендерно зумовленому й домашньому насильству? Ратифікація Стамбульської конвенції посилить правовий захист постраждалих та забезпечить їм доступ до правосуддя, надасть можливість для захисту громадян України, які потерпіли від насильства не лише в нашій державі, а й за кордоном. Стамбульська конвенція визнає насильство порушенням прав людини та водночас видом дискримінації і передбачає захист постраждалих від насильства та покарання тих, хто вчинив його, шляхом криміналізації певних правопорушень.

   Стамбульська Конвенція є першим юридично зобов’язуючим документом, який «створює всеосяжну правову базу та підхід до боротьби з насильством щодо жінок» та спрямований на запобігання побутовому насильству, захист жертв та судове переслідування винних. Вона характеризує насильство щодо жінок як порушення прав людини та форму дискримінації. Крім того, конвенція передбачає міжнародний механізм контролю та взаємодопомоги українським громадянам, які перебувають за кордоном, що дуже важливо зараз, коли через війну велика кількість наших співвітчизників виїхала в інші країни світу. Правоохоронці закликають не замовчувати про скоєння відносно Вас домашнього насильства. Не залишайтеся з проблемою наодинці. Звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102».

   Також Ви можете анонімно та цілодобово звернутися на «гарячі лінії» допомоги: – Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (Ла Страда):

-116 123 / 0 800 500 335; – Урядова гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства: 1547; – Дитяча гаряча лінія: 116 111

Інші новини