9o

Освітлення в під'їздах багатоквартирних будинків та світломаскувальний режим. Хто оплачує цю послугу?

  • 2022.06.30 16:17
    • Житлово - комунальне господарство
    • Міська рада консультує
  • 1530

Таке питання доволі часто виникає у наших мешканців, бо є багато випадків, коли відповідальні за освітлення в під’їздах продовжують дотримуватися рекомендацій світломаскувального режиму. 

З чого все почалося? Військове командування країни з перших днів війни переконливо рекомендували вимикати світло, пояснюючи наскільки це важливо. В Повітряному командуванні "Схід" повідомляли зокрема: "Коли оголошується повітряна тривога, не завжди відомо, чи то ракетна небезпека чи то летить авіація. Тому абсолютно рекомендовано — вимикати світло, не лишати навіть в під’їздах." А речниця цього ж військового відомства Ірина Баранова наголошує: «Гарно освітлене місто, район — це ціль для бомбардувальної авіації ворога або для розвідувальної. Давайте не допомагати противнику бачити наші міста. Бо буває, коли наші військові мають шанс "засліпити" противника засобами РЕБ (радіоелектронної боротьби). Але люди вмикають світло, і знову йому відкривають очі".

Застосування світломаскувального режиму в правовому полі.

Під час тривалості воєнного стану військове командування і місцеві адміністрації можуть встановлювати і скасовувати комендантську годину та світломаскувальний режим.

25.02.2022 розпорядженням № 32 Калуської районної військової адміністрації встановлено на території Калуського району СПЕЦІАЛЬНИЙ РЕЖИМ СВІТЛОМАСКУВАННЯ.

На сьогодні цей розпорядчий документ чинний і його слід дотримуватися.

Як правильно дотримуватись світломаскувального режиму?

Пресслужба Генерального штабу Збройний сил України роз’яснює, що світломаскувальний режим в Україні необхідний щонайменше там, де залишається загроза з повітря.

Щоб правильно дотримуватись світломаскувального режиму треба розуміти, що існує два режими світломаскування.

- Частковий, який прив’язаний до темної пори доби та комендантської години. (рекомендовано в жилих чи інших приміщеннях залишати світла якомога менше, завішувати вікна щільною тканиною);

- Повний — застосовується під час повітряної тривоги в регіоні. В цей час потрібно повністю вимкнути світло, не тільки в будинках чи квартирах, але й в під’їздах чи на вулицях (ліхтарі, вивіски тощо).

Відповідальність за порушення світломаскувального режиму

На сьогодні відповідальності за порушення режиму світломаскування законодавством не передбачено. Але 09.05.2022 у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану», який передбачає відповідні штрафи.

Хто відповідальний за освітлення в під’їздах багатоповерхівок загалом і хто оплачує цю послугу

Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27 липня 2018 року № 190 "Про затвердження Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території" та Постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 712 "Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком" послуги з придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування, живлення ліфтів тощо, поточний ремонт внутрішньобудинкових мереж електропостачання покладаються на УПРАВИТЕЛЯ та включені до обов'язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку.

Отже за освітлення місць загального користування відповідальність несе компанія з управління багатоквартирним будинком або ОСББ. Зі всіх питань щодо освітлення в під'їздах багатоквартирних будинків, в тому числі й узгодження режиму (повного, часткового) світломаскування слід звертатись до управляючої компанії чи голови ОСББ.

За послугу з електропостачання місць загального користування оплачують мешканці. Вартість цієї послуги включена у вартість послуг з обслуговування багатоквартирного будинку і управляюча компанія здійснює оплату за ці послуги у відповідності до договору з енергопостачальною компанією.

Інші новини