15o

План оптимізації закладів освіти за поданнями керівників ЗЗСО розглянули депутати з освітянами

  • 2024.02.07 11:03
    • Громада
    • Освіта
  • 205

 6 лютого відбулось засідання постійної комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики.

  Ключове питання порядку денного – як заповнити прогалину у 50 млн грн державної субвенції для освітньої галузі. Даній нараді передувала двотижнева клопітка робота керівників закладів освіти зі своїми колективами, батьками учнів щодо шляхів і форм подальшого функціонування установ. Результати цієї роботи відобразилися у доповіді начальниці управління освіти Ірини Люклян «Про оптимізацію мережі закладів освіти територіальної громади до 2027 року».

  Інформацію доповнила заступниця міського голови Надія Гуш та керівники окремих закладів. Серед пропонованих, вимушених кроків, зокрема: реорганізація Ріп’янського ліцею у гімназію вже в лютому-березні поточного року; Тужилівський і Пійлівський ліцеї - у гімназії з 2026-2027 року; Вістівська гімназія закриває філію у Бабині-Зарічному; десяті класи відкриватимуть за умови наявності у міських школах 24 учнів, у сільських – 18; пропонується у початковій ланці з нового навчального року запровадити граничну межу наповнюваності класів - а саме: відкривати один перший клас (відповідно до законодавства) за наявності від 5 дітей, якщо ж заклад бачить кілька класів на паралелі, то відкривати ще один за наявності не менше, ніж 24 дитини; планується, також, оптимізація робочого часу груп подовженого дня в деяких закладах;  часткове скорочення варіативної складової; зменшення обсягу індивідуального навчання на користь інклюзії тощо. Усі разом кроки з оптимізації закладів загальної середньої освіти в сукупності з іншими заходами мають дати можливість в цілому по галузі зекономити значні кошти.

   Однак, залишається все-таки дефіцит освітньої субвенції в розмірі 20 млн грн. Депутатська комісія вирішила: взяти до уваги План оптимізації закладів освіти за поданнями керівників ЗЗСО, озвучений начальницею управління освіти; вишукати кошти з вільного залишку в сумі 20 млн грн; взяти до уваги рекомендації робочої групи депутатів, яка вивчала стан справ у галузі.

   Також під час засідання розглянуто питання: «Про внесення змін до Програми фінансування робіт у сфері земельних відносин Калуської МТГ на 2024-2026 роки», «Про внесення змін до Програми фінансової підтримки КП «Калуська енергетична компанія» Калуської міської ради на 2024 рік», «Про внесення змін до бюджету Калуської МТГ на 2024 рік». Рішення депутатської комісії матимуть рекомендаційний характер під час пленарного засідання сесії Калуської міської ради.

Інші новини