16o

Про підтримку бізнесу в умовах війни говорили в Калуші

  • 2024.09.26 09:35
    • Громада
    • Економіка
  • 30

25 вересня в Калуші відбувся круглий стіл на тему «Підтримка бізнесу в умовах війни». На захід відгукнулись понад 60 осіб – підприємці, громадські активісти, народні депутати України й депутати місцевої ради, представники органів державної влади та місцевого самоврядування.

Учасників зібрання привітали народні депутати України Олена Вінтоняк й Едуард Прощук, міський голова Калуша Андрій Найда. Очільник громади, зокрема, наголосив на важливості цього заходу для нашого міста. Адже стратегічна мета Калуша – стати еко-індустріальною столицею заходу України – невід’ємно пов’язана з усебічним сприянням розвитку місцевого і релокованого підприємництва. 

Модераторкою події виступила лідерка руху «Зе!Жінки» в місті Івано-Франківську Тетяна Гоголь.

В ході круглого столу обговорено різноманітні напрямки державної підтримки підприємництва в умовах війни, процедуру отримання міжнародних і вітчизняних грантів; визначено основні прогалини в роботі системи фінансової підтримки малого та середнього підприємництва на місцевому рівні та шляхи їх подолання. Акцентувалося на пошуках методів подолання факторів, що перешкоджають не тільки розвитку, а й самому існуванню малого і середнього бізнесу. А це: спричинена війною масова еміграція, яка призводить до кадрового голоду; скорочення ринків збуту; дефіцит власних ресурсів тощо. 

Учасники заходу поспілкувалися та отримали важливу інформацію щодо конкретних актуальних тем. Про фінансові механізми підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу на Прикарпатті розповіла заступниця начальника з мікро-, малого та середнього бізнесу Івано-Франківської філії АТ «Ощадбанк» Вікторії Овсянік. Грантовий гід, засновниця GRANT GUIDE UA Ірина Фіщук поділилась напрацюваннями про те, як отримати міжнародний грант для бізнесу. Консультантка роботодавця відділу рекрутингу та взаємодії з роботодавцями Калуської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості Лариса Цимбалій поінформувала про активні програми служби зайнятості для осіб, які готові себе реалізувати чи відкрити власну справу.

Цей діалог став дієвою платформою для пошуку механізмів покращення ситуації, налагодження співпраці між підприємцями, громадськими активістами, які ведуть власний бізнес, та компетентними органами місцевої державної влади і місцевого самоврядування в галузі підприємництва. 

Про круглий стіл «Підтримка бізнесу в умовах війни» дивіться також у відео.

Інші новини