13o

14 серпня Калуш відвідала делегація з м. Галича на чолі з генеральним директором національного заповідника «Давній Галич» Володимиром Олійником

  • 2023.08.14 17:07
    • Громада
    • Культура
  • 213

    Цей візит мав на меті творчу співпрацю з калушанами в рамках відзначення 1125-річчя з часу першої писемної згадки про місто Галич.

   Гості зустрілися з міським головою Андрієм Найдою. А також - за круглим столом із заступницею Калуського міського голови Надією Гуш, начальницею управління культури, національностей та релігій Ольгою Яковиною, її заступницею Лесею Піцик, в. о. директора КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Олегом Відливаним, режисеркою театру «Люб Арт» Любою Липовською, директоркою ПК «Юність» Наталією Малинкою, режисером театру «Сілентіум» Дмитром Карачуном, заступницею директора ФККІМ Наталею Кучерою, краєзнавцем Богданом Яневичем.

   Предметом обговорення стала практична реалізація культурно-історичного проєкту – видобування, випарювання у давні часи на Калущині кам’яної солі і транспортування її водними шляхами до княжого Галича. Це дійство планують на 7 вересня. А наступного дня уже галичани відтворять продовження історії: розвантаження калуської солі на княжій пристані на Дністрі і її продаж на древньому ярмарку. Далі відбувся виїзд на безпосереднє місце майбутнього дійства – Домбровський кар’єр. Попри те, що цієї рукотворної водойми в часи середньовіччя не існувало, зараз вона вважається своєрідною візитівкою нашого міста, до того ж, досить мальовничою. Тому ініціатори проєкту і зупинили свій вибір на цій локації. До костюмованої постановки планують залучити акторів калуських театрів, студентів, учнів, а також – гужовий і річковий транспорт. Організатори обіцяють масштабне, театралізоване, пізнавальне дійство.

   Зараз, у часі війни, подібні мистецько-історичні реконструкції є важливими і актуальними, патріотичними, переконані учасники зустрічі. Адже показують давньоукраїнську державницьку традицію на наших теренах. Говорять про рівень економічного розвитку: коли «там, «на болотах» ще тільки жаби квакали, на Калущині вже випарювали сіль, а в Галичі виплавляли чудовий скляний посуд! Завершився візит гостей із Галича екскурсією визначними місцями Калуша.

Інші новини