23o

Операція «Новорічна ялинка»!

  • 2022.12.20 08:16
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 235

Традиції ставити живі ялинки на новорічні свята призводять до масової вирубки цих чудових дерев, які приносять велику та незамінну користь  не тільки людині, а й планеті в цілому. Найкращим способом викорінити в Україні проблему вирубки величезної кількості ялинок могла би стати відмова людей від купівлі живих новорічних дерев. Сьогодні ринок пропонує нам величезний вибір різноманітних як за виглядом, так і за ціною штучних лісових красунь.

Якщо ви вже ніяк не можете обійтися без запаху і вигляду справжньої ялинки, віддайте перевагу деревцю у діжечці (сьогодні такі пропонують і крамниці, і лісогосподарські підприємства) або купіть в спеціальному торгівельному пункті біля садиб лісництв та розсадників, які здійснюють заготівлю ялинок на спеціально вирощених для цієї мети плантаціях.  Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника.

На виконання доручення від 21.11.2022 року № 945 Державної екологічної інспекції України «Про посилення заходів щодо запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період» з метою запобігання несанкціонованої вирубки новорічних ялинок та їх реалізації на території міста заплановано проведення спільних рейдів з представниками Калуського районного відділу ГУКНП України в Івано-Франківській області, муніципальної інспекції управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради та управління економічного розвитку міста Калуської міської ради.

Відповідальність за порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації новорічної ялинки передбачає:

- ст.64 КУпАП порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці – тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 102 до 238 гривень, на посадових осіб – від 170 до 272 грн.;

- ст.65 КУпАП незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників, перевезення зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників, знищення або пошкодження лісових культур сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовиділення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 гривень, на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн.;

- ст.88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту новорічних ялинок без документів, що підтверджують законність їх придбання – тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

Будьмо свідомі! Не прирівнюйтесь до ворога, який масово нищить наші безцінні природні ресурси!

Інші новини