6o

Плакали і раділи. Уся палітра емоцій — на благодійному концерті тріо «Бойківчанка»

  • 2024.10.15 13:23
    • Громада
    • Культура
  • 36

«У пісні крила орлині». Благодійний концерт тріо «Бойківчанка» відбувся у неділю, 13 жовтня, у палаці культури «Мінерал».

Це — велика програма, справжнє свято української пісні, яке включало 24 номери. Двадцять із них виконували учасниці тріо «Бойківчанка» — калушанки Оксана Герус, Леся Ланик, Наталія Щербій.

— Ми закохані в українську пісню. Не просто любимо співати, але і щиро радіємо, коли наша творчість подобається авдиторії, коли співають разом із нами, коли відчувають емоції, аплодують. Це для нас надзвичайно мотивує, адже бачимо, що працюємо не намарне, — розповідає учасниця тріо «Бойківчанка» Леся Ланик.

Концертна програма включала три блоки, різні за тематикою і емоційним наповненням.

Розпочали із молитви до Бога і пісень, присвячених українським Героям. Серед них — «Тумани», нова пісня у репертуарі колективу, а також балада, присвячена матерям полеглих Героїв. Леся Ланик зізнається: часом було важко співати, адже бачила зі сцени, як пісня до сліз зворушила глядачів, серед яких — матері полеглих українських Воїнів.

Другий блок об’єднав пісні народні. Їх у репертуарі «бойківчанок» — надзвичайно багато, адже колектив є постійним учасником етнографічних фестивалів, конкурсів. На концерті презентували дві нові пісні — «Сиджу я край віконечка» і «Перелаз». Їх виконали під гітарний акомпанемент Миколи Денисюка. 

— Народні пісні технічно дещо простіші, за сучасні чи естрадні. Проте, ми намагалися їх урізноманітнити, місцями робили модуляції, підводки. Одним словом, ускладнювали собі життя, — жартує Леся Ланик. — Ми включили у програму і пісні, які не виконували уже дуже давно. Тому деякі доводилося ретельно повторювати. Наприклад, пісню «Калина червона».

У третьому блоці зі сцени лунали українські естрадні композиції. Зі сцени зазвучала нова пісня «Човен», яку сприйняли дуже добре. Учасниці колективу вдячні глядачам за підтримку.

— Приємно, що кожну пісню люди дуже тепло сприймали, багато пісень співали разом із нами з глядацької зали. Нам дуже подобається таким чином залучати глядачів. Надзвичайно приємно, коли пісню зустрічають гучними тривалими щирими оплесками. Це дуже мотивуюче! — каже Леся Ланик. 

У перервах між блоками глядачів розважали дует музикантів Володимира Нагловського та Миколи Денисюка, танцювала Єсенія Тимчишин зі студії спортивного танцю «Вікторія» (керівник Ірина Лаюк).

Під час концерту вдалося зібрати 6,5 тис. гривень. Гроші просто на сцені передали капелану о. Федору Морозу, який провадить збір для наших Захисників.

Учасниці тріо «Бойківчанка» щиро вдячні глядачам, колегам, які підтримали їх на сцені, працівникам ПК «Мінерал» за те, що допомогли в організації концерту.

Творчі калушанки і надалі обіцяють популяризувати українську пісню і долучалися до допомоги українському війську. Громада ж вдячна учасницям тріо за те, що тривалий час вони невтомно працюють щоб розшукувати, зберігати і популяризувати перлини українського пісенного мистецтва.

Інші новини