17o

ПСЮК ОЛЕГ РОМАНОВИЧ - Почесний громадянин міста Калуша

  • 2022.05.27 15:44
    • Громада
    • Культура
  • 2185

     Калуська міська рада 26 травня 2022 року згідно з рішенням № 1388 присвоїла ПСЮКУ Олегу Романовичу, лідеру і засновнику гурту «Kalush Orchestra» звання

ПОЧЕСНОГО ГРОМАДЯНИНА МІСТА КАЛУША.   

 

  Високе звання Олегові Псюку присвоєно за значні заслуги перед Україною та Калуською громадою, вагомий внесок у популяризацію нашого міста та усієї України на мистецькій світовій арені, зокрема за високопрофесійне представлення нашої держави та отриману перемогу гуртом «Kalush Orchestra» на 66-ому найпрестижнішому пісенному конкурсі «Євробачення 2022», який проходив у травні 2022 року в м. Турин (Італія).

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

                                             ПСЮКА Олега Романовича

Псюк Олег Романович народився 16 травня 1994 року у місті Калуші Івано-Франківської області. Українець.

Навчався у Калуській ЗОШ I-III ст. № 9 (сьогодні – гімназія № 9).

Після 9-го класу вступив до Калуського політехнічного коледжу, де отримав спеціальність «Обслуговування інтелектуальних інтегрованих систем» (ОІС).

   Свою творчу діяльність у жанрі «Реп» - молодіжної культури хіп-хопу Олег розпочав у 2009-му. Рядки реп-пісень римував з групою однодумців, форму(ЮЧИ)вавши у нашому місті місцеву реп-спільноту. Перші треки були присвячені школі, одноліткам та вулиці. А надихали Олега на творчість улюблені репери.

Водночас із творчістю Олег Псюк працював у будівельній сфері – виготовляв бетонні конструкції.

У 2013 році переїхав до Львова, де навчався у Лісотехнічному університеті на факультеті автоматизації та працював торговим агентом.

У співпраці із відомими українськими реп-виконавцями, випустив кілька синглів, а потім записав дебютний альбом «Торба», який високо оцінили поціновувачі реп-культури. У своїх треках Олег Псюк описував своє життя у Калуші.

У 2019 році Олег Псюк заснував реп-гурт «Kalush» (на честь Калуша, свого рідного міста) та став його фронтменом.

Колектив дуже швидко здобув популярність: після виходу другого треку «Ти гониш» музиканти підписали контракт з американським хіпхоплейблом Def Jam Recordings, що входить в Universal Music Group.

Розпочав активну творчу співпрацю з такими відомими українськими виконавцями, як Alyona Alyona, Христиною Соловій, Jerry Heil, гуртом «Океан Ельзи».

Олег Псюк завжди створював реп українською мовою, бо «українська мова – наймелодійніша у світі», – стверджує Олег Романович. Один з найпопулярніших хітів «Kalush» – спільний з Аlyona Аlyona трек «Гори» (2021), який буквально за тиждень набрав мільйон переглядів (наразі вже 12 мільйонів). Цей трек і кліп, знятий у карпатських горах – присвята Україні, яка є важливим мотивом у творчості музикантів.

Трек «Стефанія», з яким гурт «Kalush Orchestra» представляв Україну на «Євробаченні 2022», присвячений мамі Олега Псюка – Стефанії Псюк. Після перемоги пісня стала найвідомішою в Україні. Перемога у престижному та всесвітньо відомому пісенному конкурсі «Євробачення 2022», яку отримав гурт«Kalush Orchestra», дозволить приймати «Євробачення 2023» в Україні.

Своєю творчістю в умовах війни Олег Псюк закликає увесь світ допомагати нашій країні і постраждалим українцям, та і сьогодні, як і колись, вважає місто Калуш реп-столицею України, продовжуючи прославляти його на мистецькій світовій арені.

Інші новини