12—13 листопада у м. Києві відбувся перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, який об’єднав приблизно 500 учасників з України та інших країн Європи, представників урядів, міжнародних і громадських організацій, українських громад.
Головна тема, яку обговорили в межах саміту, – забезпечення якісного харчування для школярів і в Європі, і в Україні. Зокрема зазначалося, що всупереч війні відбулося оновлення стандартів і нормативної бази, модернізуються старі кухні та їдальні, харчування стає якісним й корисним. Було презентовано чотири стратегічні цілі реформи шкільного харчування. А саме: посилення спроможності громад, модернізація інфраструктури шкільних їдалень, розвиток кадрового потенціалу та комунікація здорового харчування.Окрему увагу приділили тому, як збалансована їжа у школах позитивно впливає не лише на успішність учнів, а на їхнє самопочуття.
У складі делегації Івано-Франківської області саміт відвідала заступниця міського голови Надія Гуш.
- У ході проведення саміту вдалось поспілкуватись з його учасниками. - розповіла Надія Богданівна.- Відрадно, що у наших ліцеях №6 та №10 цьогоріч відбувається модернізація харчоблоків. У наступному, 2025 році, продовжуватимемо рухатись у цьому напрямку - будемо подавати документацію для отримання фінансування з державного бюджету на капітальний ремонт харчоблоків інших закладів освіти. Основне – передбачити кошти на безоплатне харчування дітей на наступний рік. Можливо із залученням міжнародних донорів.
Надія Гуш зазначила, що є багато ідей для покращення якості харчування в шкільних їдальнях. Про них – згодом.