24o

Відбулось відкриття виставки «Калущина у боротьбі за незалежність України»

  • 2021.08.23 08:54
    • Культура
  • 331
«Калущина у боротьбі за незалежність України» під такою назвою у Краєзнавчому музеї Калущини комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» 22 серпня 2021 року відкрито виставку світлин і документів, присвячених подіям 1989–1991 рр. на Калущині.
   Участь у відкритті виставки взяли міський голова Андрій Найда, начальниця управління культури, релігій і національностей Калуської міської ради Любов Джуган, заступниця начальниці управління культури релігій і національностей Леся Піцик, депутат Калуської міської ради першого демократичного скликання Євген Гірник, голова Калуського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Леся Кирилович, калушани та гості міста.
   У своєму виступі міський голова Андрій Найда звернув увагу на необхідність поширення цікавих й маловідомих фактів участі калушан і жителів Калущини у боротьбі за незалежність України серед студентської та учнівської молоді, через соцмережі, телебачення та інші засоби масової інформації.
Очевидець подій Євген Гірник поділився спогадами про демонтаж пам’ятника Леніну і пам’ятника танк «Т-34» у Калуші, уточнив датування підняття уперше національного прапора у м. Калуші 25 січня 1990 р., розповів про обставини встановлення пам’ятника «Камінь незалежності».
Начальниця управління культури, релігій і національностей Калуської міської ради Любов Джуган вказала на важливість виставки фотоматеріалів про історичні події кінця 80-х – початку 90-х рр. ХХ ст. на Калущині, які є невід’ємною складовою національної пам’яті народу.
   Модератор виставки Іван Тимів, історик, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради», розкрив присутнім зміст експонованих фотоматеріалів, які походять із фондів Краєзнавчого музею Калущини. Упорядники виставки – працівники комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради».
Експозиційні матеріали (78 світлин і документів) музейні працівники систематизували за такими розділами: «Початок боротьби за незалежність України на Калущині. Утворення політичних партій та громадських організацій». «Екологічні мітинги 6 серпня та 10 вересня 1989 р.», «Участь калушан у святкуванні 500-річчя українського козацтва» (серпень 1990 р.), «Декомунізація у Калуші», «Вибори 1990 р.», Агітаційно-пропагандивні матеріали Народного руху України та інших політичних сил Калущини», «Відкриття пам’ятного знака на честь Всенародного референдуму 1 грудня 1991 р.».
   Виставка викликала зацікавлення та прихильні відгуки відвідувачів. Триватиме виставка до 22 вересня 2021 року.
Інші новини