23o

Міський голова Андрій Найда обговорив з керівником галузі медицини області питання щодо виплати заробітної плати працівникам стоматполіклініки та надбавок працівникам ковідних відділень

  • 2022.02.02 15:05
    • Охорона здоров'я
  • 448

Міський голова Андрій НАЙДА разом із заступницею Наталією КІНАШ та директором КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» Олегом ШКЛЯРЕМ взяли участь у робочій зустрічі з очільником департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігорем ДМИТРЕНКОМ.

    Мета візиту - урегулювання питань щодо виплати заробітної плати працівникам стоматполіклініки та надбавок працівникам ковідних відділень. У зв’язку з введенням в дію Постанови КМУ від 12 січня 2022 р. №2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» в КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» склалася критична ситуація з виплатою заробітної плати. Заклад створено у 2018 році. За цей час проведено ефективну оптимізацію штату. Станом на 01.01.2022 року штат підприємства складає 80 осіб, з яких лікарі – 44 особи (55%), середній медичний персонал – 22 особи (28%), молодший медичний персонал – 6 осіб (7%), інші – 8 (10%). Тобто, на 1 лікаря припадає 2 інших працівники, при вимогах МОЗ дотримання співвідношення на 1 лікаря 4 інших працівники. Заклад працює на відрядно - преміальній формі оплати праці.

   У січні 2022 року місячний фонд оплати праці згідно Постанови КМУ від 12.01.2022р. №2 становитиме 1 503 667,57грн, власний дохід підприємства у склав 469 182,00грн. Дефіцит коштів для оплати праці становить 1 034 485,57 грн. Оплата праці медичним працівникам власними коштами призведе до збільшення фінансового плану лікаря-стоматолога на місяць, який з 33 531,25 грн зросте на 77% та становитиме 59 459,00грн.Також збільшення заробітної плати з нарахуваннями призведе до зростання тарифу на стоматологічні послуги. За попередніми розрахунками вартість послуг зросте на 65%. У 2022 році КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» уклало договір з НСЗУ по пакету медичних гарантій «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», в якому передбачено тариф 123 грн на одного пацієнта. Згідно затверджених тарифів закладу надання невідкладної стоматологічної допомоги становить 400 грн на одного пацієнта, тому пакет медичних гарантій не покриває в повному обсязі надання такої допомоги пацієнтам. «За таких умов заклад стає не конкурентоспроможним, - сказав міський голова під час зустріч, - а далі – і банкрутство підприємства». «Слід зазначити, що персонал закладу надає допомогу і малозабезпеченим верствам населення. Має в своєму складі мобільну виїзну бригаду для забезпечення надання стоматологічної допомоги маломобільній категорії населення. І це є дуже важливо для Калуської громади», - наголосив Андрій Михайлович.

   Також піднімалося питання щодо доплати працівникам, які працюють у ковідних відділеннях. Заступниця міського голови Наталі Кінаш: «На сьогодні чітко не відомий механізм нарахування заробітної плати медичним працівникам, зокрема надбавок за роботу в ковідних відділеннях. Нівелюється питання диференціації оплати заробітної плати завідуючим відділень та старшим медичним сестрам. Більшість закладів не можуть виконати умови Постанови КМУ №2 і будуть претендувати на пакет дофінансування, який у 2022 році створює НЗСУ. Тоді кожен працівник зможе мати встановлений базовий рівень, про який йдеться у зазначеному документі. Та якщо заклад претендує на цей пакет по різниці в оплаті заробітної плати, значить він не має права на встановлення ні преміальних, ні різних надбавок. Від цього втрачається механізм матеріальної мотивації працівника». У ході зустрічі було погоджено клопотати перед МОЗ щодо вирішення питання із встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послугу невідкладної стоматологічної допомоги та поширення дії пакету фінансової підтримки КНП на підприємства стоматологічного профілю. Також директор ДОЗ Ігор Дмитренко пообіцяв ініціювати регіональну зустріч директорів закладів області з представниками МОЗ та НЗСУ для обговорення проблемних питань.

Інші новини