7o

Обережно - сказ!

  • 2022.05.13 18:00
    • Актуально
    • Охорона здоров'я
    • Епідемічна ситуація
  • 298

9 травная 2022 року до Калуської дільничної лікарні ветеринарної медицини надійшло термінове повідомлення з Калуського районного відділу ДУ Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України про випадок покусу особи собакою на території ТОВ «Техмаш». Після проведення відповідних заходів Калуське міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області отримало повідомлення від Івано-Франківської регіональної Державної Лабораторії Держпродспоживслужби результат дослідження відібраного патологічного матеріалу тварини з підтвердженням про її захворювання на сказ.

  Про цей випадок було повідомлено всі відповідні служби.                                                                   В зв’язку з такою ситуацією 13 травня 2022 року відбулось засідання міської протиепізоотичноі комісіі під головуванням заступниці міського голови Наталії Кінаш.                  Фахівці, що входять до складу комісіі, доповіли про епізоотичне розслідування випадку сказу собаки на території ТОВ «Техмаш» та першочергові заходи, які вже були проведені спеціалістами Калуської ДЛВМ, зокрема - дезінфекція місця перебування тварини хворої на сказ. Слід зазначити, що собака загинула.               Встановлено контакти з хворою твариною. Це була одна особа, яка й потерпіла від покусу. Іі направлено до медичного закладу для проведення антирабічних щеплень. Комісія ще ухвалила низку рішень, зокрема й щодо профілактики й попередження дуже небезпечного сказу.

Для довідки:

   В Калуші виявили перший випадок сказу за останніх п’ять років. Сказ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей. Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю. Джерелом збудника (вірусу) сказу є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною, через покуси, ослинення, подряпини, вражаючи здорових тварин та людей.          Тривалість інкубаційного періоду (від моменту зараження до перших проявів хвороби) найбільш короткий для тварин – 7-8 днів, для людей – від 2-ох тижнів до одного року. Клінічні ознаки сказу у тварин і людей подібні. Форма хвороби може бути буйною, тихою, атиповою.                               Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин і людей.                   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця недуга входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. Сказ реєструється у 113 країнах світу, через цю хворобу щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 мільйона тварин.                           Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища сказу існують практично на всій її території. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин та випадки загибелі людей внаслідок захворювання на сказ. Напружена епізоотична ситуація зі сказу створює постійну загрозу його виникнення у людей.            Часто можна бачити, що діти годують та граються з безпритульними тваринами, дорослі також намагаються надавати їм допомогу, лікувати хворих тварин. У результаті - отримують укуси, що в окремих випадках можуть вартувати життя.                                                                     Основним джерелом вірусу сказу в Україні є лисиця червона, яка є найбільш масовим видом хижаків. Потенційним джерелом розповсюдження сказу в населених пунктах є бездоглядні собаки і коти, чисельність яких за останні роки не набуває тенденції до зменшення, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (заздалегідь не проводять їх щеплення проти сказу).

Інші новини