19o

ОБЕРЕЖНО, можлива ХОЛЕРА!

  • 2024.06.12 10:41
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 78

   З настанням  літньої  пори  щорічно збільшується кількість захворювань на гострі кишкові інфекції, що зумовлено  вживанням  недостатньо  оброблених свіжих овочів та фруктів, морепродуктів, купанням  в  водоймах. Також  в цей період  актуальним   залишається   питання  профілактики  холери, ризик  виникнення якої збільшується  внаслідок бойових дій  на території  нашої країни, руйнування  інфраструктури, системи життєзабезпечення територій, у тому числі комунальної та медичної служб.

   Епідемічна ситуація з холери на Калущині була благополучною впродовж багатьох років.

    З метою недопущення розповсюдження цього захворювання у нашому районі здійснюються  нагляд за гострими кишковими інфекціями, особливо серед внутрішньопереміщених осіб з південних областей України. Проводяться дослідження біоматеріалу від хворих на гастроентероколіти з тривалою діареєю, двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ у місцях масового відпочинку  людей на наявність холерного вібріону.

   Також щорічно проводиться тренувальне заняття ,з метою нагадування  медикам про  план заходів, яких необхідно дотримуватись при виявленні хворих на холеру.

   Щодо епідситуації з гострих кишкових інфекцій, спостерігається зниження захворюваності порівняно з аналогічним періодом мигулого року на 40%.  Станом на 11.06.2024 р.  від початку року зареєстровано 40  випадків гастроентероколітів, з яких 24- встановленої етіології, 13 – невстановленої етіології та 3 - сальмонельози. За аналогічний період 2023 року зареєстровано 66  випадків гастроентероколітів,  з яких 37- встановленої етіології (серед них 17 дітей до 17 років), 25 - невстановленої етіології ( серед них 9 дітей до 17 років) та 4 сальмонельози.

 Всі хворі перебували на лікуванні в інфекційному відділенні      КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради» та в   КНП « ІФ ОКІЛ ІФ ОР». Серед захворілих 14 дітей до 17 років та 26 дорослих осіб. 

Тепер нагадаємо, що ж таке холера.

Холера – це гостре інфекційне захворювання, викликане холерним вібріоном, який проникає через  ротову порожнину в органи травлення людини. Зараження відбувається через інфіковані воду, харчові продукти, руки.

 Холерний вібріон може тривалий час  зберігатись у довкіллі: у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.  Проте, під час кип’ятіння гине миттєво. Чутливий  холерний вібріон і до дезінфікуючих засобів.

 Інкубаційний період при холері короткий , до 5 діб.

 Супроводжується захворювання частими проносами і втратою великої кількості рідини. Можуть виникати м’язеві судоми, загострюються риси обличчя, знижується температура тіла. Шкіра холодна і втрачає пружність, стає зморщеною (симптом «рук пралі»).

 При ранній діагностиці холера виліковна, тому при  перших симптомах слід негайно звернутись за медичною допомогою.

 Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу та морепродукти, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду, в тому числі кип’ячену, мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

 

Пам’ятайте, що профілактика завжди дешевша за лікування!

 

 

Лікар- епідеміолог                                                                 Наталія  ВАШКЕВИЧ

Калуського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини