З настанням літньої пори щорічно збільшується кількість захворювань на гострі кишкові інфекції, що зумовлено вживанням недостатньо оброблених свіжих овочів та фруктів, морепродуктів, купанням в водоймах. Також в цей період актуальним залишається питання профілактики холери, ризик виникнення якої збільшується внаслідок бойових дій на території нашої країни, руйнування інфраструктури, системи життєзабезпечення територій, у тому числі комунальної та медичної служб.
Епідемічна ситуація з холери на Калущині була благополучною впродовж багатьох років.
З метою недопущення розповсюдження цього захворювання у нашому районі здійснюються нагляд за гострими кишковими інфекціями, особливо серед внутрішньопереміщених осіб з південних областей України. Проводяться дослідження біоматеріалу від хворих на гастроентероколіти з тривалою діареєю, двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ у місцях масового відпочинку людей на наявність холерного вібріону.
Також щорічно проводиться тренувальне заняття ,з метою нагадування медикам про план заходів, яких необхідно дотримуватись при виявленні хворих на холеру.
Щодо епідситуації з гострих кишкових інфекцій, спостерігається зниження захворюваності порівняно з аналогічним періодом мигулого року на 40%. Станом на 11.06.2024 р. від початку року зареєстровано 40 випадків гастроентероколітів, з яких 24- встановленої етіології, 13 – невстановленої етіології та 3 - сальмонельози. За аналогічний період 2023 року зареєстровано 66 випадків гастроентероколітів, з яких 37- встановленої етіології (серед них 17 дітей до 17 років), 25 - невстановленої етіології ( серед них 9 дітей до 17 років) та 4 сальмонельози.
Всі хворі перебували на лікуванні в інфекційному відділенні КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради» та в КНП « ІФ ОКІЛ ІФ ОР». Серед захворілих 14 дітей до 17 років та 26 дорослих осіб.
Тепер нагадаємо, що ж таке холера.
Холера – це гостре інфекційне захворювання, викликане холерним вібріоном, який проникає через ротову порожнину в органи травлення людини. Зараження відбувається через інфіковані воду, харчові продукти, руки.
Холерний вібріон може тривалий час зберігатись у довкіллі: у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців. Проте, під час кип’ятіння гине миттєво. Чутливий холерний вібріон і до дезінфікуючих засобів.
Інкубаційний період при холері короткий , до 5 діб.
Супроводжується захворювання частими проносами і втратою великої кількості рідини. Можуть виникати м’язеві судоми, загострюються риси обличчя, знижується температура тіла. Шкіра холодна і втрачає пружність, стає зморщеною (симптом «рук пралі»).
При ранній діагностиці холера виліковна, тому при перших симптомах слід негайно звернутись за медичною допомогою.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу та морепродукти, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду, в тому числі кип’ячену, мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Пам’ятайте, що профілактика завжди дешевша за лікування!
Лікар- епідеміолог Наталія ВАШКЕВИЧ
Калуського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»