12o

Відбулось громадське обговорення «Правил приймання стічних вод»

  • 2024.04.03 17:15
    • Громада
    • Економіка
  • 96

Сьогодні, 3 квітня, в залі засідань виконавчого комітету Калуської міської ради відбулось громадське обговорення проєкту рішення «Про затвердження «Правил приймання стічних вод до централізованої системи водовідведення Калуської міської територіальної громади».

Розробником Правил є комунальне підприємство «Калуська енергетична Компанія».

Як зазначив на початку обговорення головний інженер підприємства Ігор Караїм, у Калуші, на відміну від багатьох інших міст, відповідні правила розробили вперше.

Їх пропонують прийняти «з метою гарантування безперебійної роботи системи централізованого водовідведення та роботи очисних споруд, захисту здоров’я персоналу систем збирання, відведення стічних вод та очисних споруд, гарантування, що скиди стічних вод не спричинять згубного впливу на навколишнє середовище».

Правила містять права та обов’язки КП «Калуська енергетична Компанія» і споживачів – суб’єктів господарювання, які користуються послугами системи централізованого водовідведення; прописують відповідальність за скидання в мережу водовідведення забруднюючих речовин тощо.

Зараз контроль за якістю стоків відсутній. Мережа нерідко забивається різними шкідливими речовинами, жировими відкладеннями, агресивними хімічними реагентами – що є наслідком діяльності недобросовісних представників бізнесу. Витрати, пов’язані з ліквідацією таких засмічень, несе КП «КЕК». Додатковий негатив – неабияка шкода довкіллю.

Окрім того, в Калуші побутова і зливова каналізації об’єднані. І «Калуська енергетична Компанія" змушена платити за очищення усіх, перекачаних на очисні споруди, стоків. Наразі, за очищення дощових стоків фактично сплачують з місцевого бюджету. Запровадження Правил дасть змогу зменшити навантаження на бюджет громади, частково переклавши оплату на споживачів (тобто, на підприємства і бізнес).

В ході обговорення прозвучало ряд критичних зауважень до пропонованих Правил від присутніх на зустрічі представників громадськості, насамперед – підприємців та екологів.

Представники КП «Калуська енергетична Компанія» пообіцяли обов’язково дослухатися і врахувати всі висловлені претензії та доповнення, грунтовно доопрацювавши «Правила приймання стічних вод до централізованої системи водовідведення Калуської міської територіальної громади». Лише в результаті досягнутого консенсусу зацікавлених сторін Правила можуть лягти в основу проєкту рішення виконавчого комітету міської ради.

Інші новини