8o

Новини з волонтерського фронту Калуської громади. Голинський старостинський округ

  • 2022.04.02 08:52
    • Старостинські округи
  • 290
З перших днів, відколи нашу державу полонила війна, наші голиняни з неабияким завзяттям взялися до роботи. «Власне тут, - каже староста Тарас Кушлик, - ми маємо забезпечити надійний тил для Збройних сил України та гостинний прихисток для тих, хто змушений був покинути домівку».
 Сьогодні майже в кожній хаті створено волонтерсько-оборонний пункт. Жінки варять, сушать, шкварять, в’яжуть, а сильна половина – займається справжньою чоловічою справою – готують та закручують тушковані м’ясні консерви. Тільки за останні два дні заготовлено: 300 банок тушкованок, 27 паштетів, 164 квасолі, 116 рисових каш, 69 кров’янок!
  А ще за перевіреною інформацією голинський сухий борщ користується у військових величезною популярністю. Чаклують над ним більше 50 голинянок, які сушать вдома овочі, м'ясо. Вже виготовили 312 пакетів – це 3500 готових порцій. З 1 пакета (260 г) виходить 5 л. борщу, яким може посмакувати 10 наших захисників. У планах – грибовий суп.
 Неабиякими смаковими властивостями відрізняються енергетичні батончики за рецептом капелана Федора Мороза, але у власній інтерпретації. В день виготовляють більше 400 батончиків (вага одного – 110 г). За три тижні на передову відправлено більше 5 тис. А це Київ, Житомир, Маріуполь, Харків, Миколаїв, Тростянець та ін.
 Варто зауважити, що вся продукція виходить під ексклюзивною маркою «Бандерівська(ий)».
 Сіток стільки сплетено, що не порахувати. Інтенсивно працює волонтерський пункт.
 Про Борейко Стефанію вже, мабуть, знає вся Україна. Вона перша прийшла до старости з пропозицією надання житла для внутрішньо переміщених осіб. Її хата стала прихистком вже для 25 переселенців: одні їдуть далі, інші поселяються, доводилося газдині спати й на підлозі. Зараз проживає троє.
 Щодня у церкві за молитвою народжуються вервички, які виготовляють жінки з дітьми. Вже більше 1000 їх.
 А ще силами громади відремонтовано 6 будинків для переселенців. Робили все, що треба: покрівлю, білили, воду, газ і т.д. Сьогодні в селі зупинилося більше 300 осіб. Кому треба – підвозять дрова.
 На вулицях розмістили 17 відеокамер. Має бути порядок!
 І ЦЕ ВСЕ силами мешканців, місцевих підприємців, та голинян, які перебувають за кордоном.
Усі, без винятку, переконані, що перемога буде дуже швидко! Тому активно працюють, планують та надихають інших!
Інші новини