26o

Про економію коштів та оптимізацію вкотре радились освітяни з депутатами

  • 2024.02.27 14:02
    • Громада
  • 108

26 лютого відбулось засідання постійної комісії Калуської міської ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політики. Обговорювали одне, гостре питання: де знайти кошти на виплату заробітної плати освітянам і яка подальша перспектива галузі.

Брак 50 млн грн державної субвенції став своєрідним тригером, який призвів до щонайменше трьох упродовж місяця зустрічей депутатів міської ради з освітянським активом громади.

Ідеального рецепту вирішення проблеми, наразі, не існує. Це розуміють усі. Тому неминучими є болісні і непопулярні кроки. Зокрема, перепрофілювання низки ліцеїв у гімназії; зменшення кількості класів, груп продовженого дня, зменшення кількості годин варіативної складової навчальних планів, зменшення обсягу індивідуального навчання на користь інклюзії, не заповнення вакантних посад, зменшення видатків на харчування, енергоносії, відмова від безкоштовного харчування, зменшення розміру надбавок, доплат і премій, скорочення певної кількості посад тощо. Об’єктивними чинниками є і вкрай негативна демографічна ситуація, значне зниження рівня народжуваності у громаді.

Заступниця міського голови Надія Гуш представила учасникам засідання розроблені керівниками навчальних закладів спільно з управлінням освіти заходи щодо оптимізації мережі та зменшення обсягів фінансування закладів загальної середньої і дошкільної освіти.

Однак, і пропоновані заходи з економії кардинально ситуацію не рятують. Тому затримки з виплатою освітянам заробітних плат є цілком вірогідними.

Бити в усі дзвони, приймати звернення і писати листи у найвищі інстанції, вимагаючи від держави дофінансування освітньої субвенції закликав присутніх міський голова Андрій Найда. Міська рада намагатиметься робити все можливе для вирівнювання ситуації, вишукуючи необхідні кошти, аби все ж не постраждала якість надання освітніх послуг. Водночас, незаперечними пріорітетами місцевої влади залишається підтримка ЗСУ, військовослужбовців і родин полеглих Героїв, забезпечення життєдіяльності громади, об’єктів критичної інфраструктури. Зокрема, нагальною є необхідність встановлення модульних котелень поряд з комунальними закладами, які, наразі, опалюються від ТЕЦ. То ж становище з виконанням бюджету (беручи до уваги ще й кризу із «Карпатнафтохімом») може призвести до необхідності брати неоплачувані відпустки задля економії коштів. Чітка картина виконання бюджету, імовірно, буде за півроку. 

- Ми всі в одному човні, всі маємо бути в однакових умовах, - заявив Андрій Найда. – І я, і мої заступники, і працівники управлінь, комунальних підприємств почергово підуть, за необхідності, у безкоштовні відпустки. Ми всі повинні шукати шляхи оптимізації і будемо це робити.

Інші новини