6o

Про недопущення зриву опалювального сезону розглянули на позачерговому засіданні міської комісії ТЕБ та НС

  • 2024.09.25 17:02
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
    • Теплопостачання
  • 138

25 вересня відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Відповідно до порядку денного розглянули 2 питання. Спершу обговорили шляхи вирішення проблеми - недопущення зриву опалювального сезону на території громади.

Голова комісії Андрій Найда зазначив, що станом на сьогодні і досі невідомо, чи філія «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА» буде забезпечувати теплом Калуську громаду в новому опалювальному періоді. На підприємстві зараз триває процедура банкрутства. І, на жаль, його керівництво обрало мовчазну позицію – не виходить з нами на зв'язок, не повідомляє про наміри своєї подальшої діяльності, не відвідує засідань оперативних штабів як місцевих, так і обласних.

Заступник міського голови Богдан Білецький повідомив, що інформацію про хід підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та соціальної сфери до початку опалювального періоду, а також проблемні питання були заслухані на засіданні оперативного штабу із підготовки та проходження опалювального сезону, які відбувалися від 9 липня. На засідання запрошували керівництво філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА». «Тільки на першому була директорка, ще на одному – арбітражний керуючий. Останні три засідання керівництво ТОВ «КОСТАНЗА» не відвідувала. Підприємство забезпечує теплом 143 житлових будинки, близько 3 000 абонентів, 27 бюджетних установ, тому числі 6 шкіл, 5 садочків, 3 вищі навчальні заклади. Оскільки в нас немає інформації про хід підготовки до опалювального сезону від філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА», тому ми вбачаємо ризики в початку опалювального сезону від зазначеного підприємства», - Богдан Білецький.

Андрій Найда зазначив, що саме держава свого часу продавала Калуську ТЕЦ, яка й була у власності держави, приватному підприємству. «Тоді держава гарантувала, що впродовж наступних 5 опалювальних періодів місто буде забезпечуватися централізованим опаленням. Пройшло лише два роки. Відповідно ми розпочали роботу на випередження та працюємо в напрямку встановлення модульних котелень, які маємо встигнути обладнати до кінця наступного року. Але ситуація, що складається зараз із філією «КалуськаТЕЦ» ТОВ «Констанза» змушує нас бити на сполох» - акцентував міський голова. 

Вчора на адресу КП «КЕК» надійшов лист від «Калуської ТЕЦ» ТОВ «КОСТАНЗА», в якому йдеться про те, що підприємство готове розглянути можливість проведення гідравлічних випробувань теплових мереж після укладення договору на транспортування теплової енергії магістральними та місцевими розподільчими тепловими мережами у 2024-2025 р. 

Гідравлічні випробування - щорічний обов’язковий захід, який передбачений правилами початку опалюваного сезону. В силу того, що є єдина магістраль, що з’єднує ТЕЦ з містом, згідно з законом договір не потребує додаткового укладення у письмовій формі. Гідравлічні випробування до укладення договору не мають жодного відношення. 

Керівник КП «Калуська енергетична Компанія» Петро Шевчук доповів, що на сьогодні комунальне підприємство пропрацювало всі проблемні ділянки орієнтовно на 90%, ще деякі роботи будуть завершені впродовж наступних 2 тижнів. Ремонтні роботи, які працівники КЕК виконували впродовж весни, літа та осені дозволяють розпочинати опалювальний сезон. А проблеми з філією «Калуська ТЕЦ» ТОВ «Констанза» уже не вперше. У період 2021-2022 рр. опалювального сезону рішенням суду було узгоджено умови договору постачання теплової енергії від підприємства. Окрім цього, враховуючи те, що відкрито процедуру банкрутства філії, КП «КЕК» заявило про включення її до реєстру кредиторів. Адже підприємство не здійснювало оплату за транспортування теплоносія за минулі опалювальні періоди. Оплата зі сторони філії «Калуська ТЕЦ» ТОВ «Констанза» не надходила. Сума боргу - 56 млн грн. 

За підсумками засідання прийнято рішення направити звернення до органів обласної та державної влади з питанням запобігання можливого зриву опалюваного сезону в структурах, установах, населення в м. Калуші, де постачальником тепла є філія «Калуська ТЕЦ» ТОВ «Констанза».

По другому питанні слухали начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Івана Дембича. Він доповів, що на території Калуської міської ради обліковано 61 найпростіші укриття. Укриття, які були розміщені на перших поверхах за новими вимогами не можуть бути визнані як захисні споруди. Мова йде про 18 укриттів, які розміщені переважно у закладах освіти. 

Члени комісії одноголосно підтримали виключення найпростіших укриттів, які були розміщені на перших поверхах, з Книги обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів Калуської міської територіальної громади.

Інші новини