31o

Дві калушанки представлятимуть громаду на обласному святі Шевченкової творчості

  • 2024.02.28 13:00
    • Громада
    • Культура
  • 127

Учора, 27 лютого у ПК «Юність» відбувся традиційний конкурс читців поезій Тараса Шевченка «Вічне слово Кобзаря».

До участі у конкурсі надійшло 67 учасників. Хоча, самих учасників було майже 80. Готувалися колективами. Зокрема, театр «Єдність» із житлового масиву Хотінь, яким керує режисер Дмитро Равх, підготували композицію «Три душі». Наймолодшою учасницею цьогорічного конкурсу стала Аліса Пицків. У цьому конкурсі брала участь також і її мама Мар'яна. Були представники чи не з кожного села громади.

За визначеними критеріями учасників оцінювало компетентне журі на чолі із начальницею управління культури, національностей та релігій Любою Джуган. Враховували репертуар, виконавський рівень, мовну культуру, художнє оформлення. 

— Твори Тараса Шевченка — важкі для прочитання. Тому щороку, перебуваючи у складі журі конкурсу, я не перестаю захоплюватися високою майстерністю виконавців і рівнем підготовки номерів,— підкреслила членкиня журі, заступниця начальника управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Леся Піцик. — Цього року у Калуші Шевченко звучав дуже потужно і по-сучасному. Було багато співаної поезії. Номери включали хореографію. Особливо хочу відзначити, що зростає і кількість композиційних постановок за творами Тараса Шевченка. А це — дуже складна режисерська робота і тривала ретельна підготовка учасників. І, звичайно ж, була бандура і «живе» співане слово Кобзаря. І воно не залишило нікого байдужим.

Традиційний конкурс виховав цілу плеяду талановитих майстрів виконання Шевченкового слова. Однак, щороку організатори конкурсу намагаються долучити нових учасників. Цьогоріч намагалися відзначити усіх учасників конкурсу, щоб мотивувати і залучити до спільноти шевченколюбів.

Учасники змагалися у трьох вікових групах. Переможці і призери отримали відзнаки відповідних рівнів. Однак, за Гран-прі конкурсу цього року розгорнулася справжня дискусія. Навіть для професійного журі було складно визначити переможницю.

— Я б поділила перемогу на двох. Вікторія Осадчук – неодноразова учасниця конкурсу, дуже достойно втілила на сцені уривок із поеми «Гайдамаки» — «Гонта в Умані». Софія Сушко, учасниця театру «ЛюбАрт» здивувала виконанням поеми «Сова». Як підготовка номерів, так і майстерність самих учасників просто вражала. І, зізнаюся, журі довго обговорювати, кому ж віддати цьогорічне Гран-прі, — розповіла Леся Піцик. — Зрештою, Гран-прі отримала Софія Сушко. Хоча на конкурсі вона виступає вперше, але, як на мене, дещо перевершила суперницю артистичністю. Дуже яскрава учасниця, у неї — надзвичайно виразний погляд, який передає всі емоції, переживання. Очевидно, що Софія не просто виконує — живе Шевченковим словом.

У березні Івано-Франківську відбудеться свято за участі переможців місцевих конкурсів. Журі конкурсі вирішило, що цього року нашу громаду представлятимуть там двоє учасниць — Софія Сушко і Вікторія Осадчук.

Інші новини