13o

Нелегальна зайнятість – причини і наслідки

  • 2022.09.09 08:58
    • Соціальна сфера
  • 308

На жаль, сьогодні трапляються випадки, як Україні, так і за кордоном, коли роботодавці не укладають з працівниками трудових договорів, тобто використовують "тіньову зайнятість". Зазвичай, метою таких порушень законодавства є намагання "зекономити" на сплаті податків і зборів. Нерідко самі ж працівники, не задумуючись та не усвідомлюючи наслідків, погоджуються на такі умови.

Проте, опинившись в нелегальному секторі ринку праці, ці люди позбавляють себе соціального і правового захисту.

Таким працівникам не оплачуються лікарняні та відпустки (грошова компенсація за невикористанні дні відпустки та інші виплати); відсутні доплати за роботу в нічний час, за понаднормову роботу, роботу у святкові дні; за працівника не відраховуються внески до пенсійного фонду та не зараховується страховий стаж; немає гарантії збереження робочого місця на період тимчасової непрацездатності, декретної відпустки, відпустки по догляду за дитиною. Крім того, працівник ризикує без пояснення причини бути звільненим в будь-який момент.

З метою протидії торгівлі людьми соціальним менеджером Уляною Бялик та практичним психологом  Калуського міського центру соціальних служб Тетяною Бедрій 08.09.2022 року проведено семінар-лекцію для безробітних, які перебувають на обліку в Калуській міськрайонній філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості, в ході якого обговорювалися основні чинники та мотиви, що спричиняють нелегальній зайнятості, наслідки нелегальної міграції, групи ризику торгівлі людьми, ознаки торгівлі людьми та роз’яснювалися етапи отримання статусу постраждалого від торгівлі людьми.

Учасники семінару отримали основні поради як захистити себе їдучи за кордон та куди можна звертатися за допомогою, якщо потрапили у складну ситуацію.

Наприкінці заходу присутні отримали інформаційні листівки, де зазначено перелік установ, закладів, служб та організацій, які надають допомогу.

Інші новини