13o

Небезпечні для здоров’я напої

  • 2023.03.27 10:35
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 528

Шановні краяни, чи звертаєте Ви увагу на те, що ви п’єте  щодня?  Чому важливо звертати на це увагу?

Солодкі газовані напої, енергетики та молочні коктейлі приховують велику небезпеку для вашого здоров'я. Як повідомляють експерти, напої, що містять багато доданого цукру, можуть нашкодити мозку та здоров’ю загалом.

Яких саме напоїв  вам краще уникати?

1.Солодкі газовані напої – лідер антирейтингу. Ці напої особливо шкідливі для дітей і підлітків, які більше за інших їх вживають. Тепер пропонуємо дізнатися скільки цукру в баночці улюбленого напою:

  • Coca cola (0,33 л) — 8.25 чайних ложок цукру;
  • Pepsi (0,33 л) — 8.75 чайних ложок;
  • Red Bull (0,25 л) — 6.9 чайних ложок;
  • Sprite (0,33 л) — 8.25 чайних ложок.

Крім цукру, газовані води містять ароматизатори, харчові барвники, похідні бензолу і цукрозамінники. Часте вживання газованої води може викликати алергію, цукровий діабет, нервові розлади та онкологічні захворювання.

  1. Молочні коктейлі. Їх дуже люблять діти, і часто вживають у великих кількостях. Вони міститься багато цукру,  насичених  жирів, які підвищують рівень «поганого» холестерину та можуть порушувати обмін речовин .
  2. Енергетичні напої. У молоді великою популярністю користуються енергетики. Потрібно розуміти, що енергетики не привносять енергію організму ззовні, а лише змушують організм працювати на знос. Тому після підйому сил настає період виснаження, втоми і розбитості. А якщо у вас є серцево-судинні захворювання, то енергетики вам протипоказані.
  1. Кавові напої. Це стосується мокко, ароматизованого латте, фраппе тощо. У них може бути дуже багато цукру.5
  1. Спортивні напої. Призначені для тих, хто серйозно займається спортом. А для звичайних людей вони можуть стати джерелами зайвих калорій та цукру. Через цукор у вас може підвищитися ризик розвитку діабету другого типу, хвороб серця, збільшення ваги, появи неврологічних проблем.

6.Відновлювальні напої. Вони також потрібні саме спортсменам. А не дуже корисні вони для мозку тому, що складаються з великої кількості калорій, а також простих вуглеводів.

  Отже, найкраще втамовує спрагу звичайна вода. Здорові альтернативи — лимонад, узвар і молочна сироватка. А від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відмовитись.

Лікар із загальної гігієни відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неіфекційних захворювань

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                    Лідія ПЛАЧИНДА\\

Інші новини