31o

Не вірте фейковим новинам. КП "Водотеплосервіс" дає роз'яснення щодо поширеної інформації у ЗМІ про неправомірні дії підприємства щодо тарифів та необхідності повернення споживачам зайво нарахованих коштів

  • 2021.10.28 17:37
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
  • 632

КП «Водотеплосервіс» вживаються всі заходи щодо підготовки відповідної адміністративної позовної заяви до суду, так як останній не погоджується з висновками посадової особи Держпродспоживслужби з огляду на таке.

Після 01.05.2021 року до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» внесені зміни, які тепер передбачають додаткову процедуру укладання договору – спеціально для «індивідуального договору» (без обслуговування «внутрішньо-будинкових мереж» виконавцем).

Отже, в чому полягає особлива додаткова процедура укладання індивідуальних договорів, передбачена ч.5 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ?

  1. Така процедура застосовується в разі, якщо співвласники самостійно не визначали модель договірних відносин або обрали модель індивідуальних договорів і не досягли згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових мереж.
  2. Така процедура не застосовується до укладення договорів про надання послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії.
  3. За такою процедурою укладається виключно індивідуальний договір про надання комунальної послуги (без умови обслуговування внутрішньобудинкових мереж)
  4. За процедурою ч.5 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» такий договір укладається як «публічний договір приєднання»

Що це означає?

Відповідно до ст. 633 Цивільного кодексу України, публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться; умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Відповідно до ст. 634 Цивільного Кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому; друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Стаття 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що договори про надання комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Такі типові договори затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 року №690 та є чинними на сьогодні, відповідно до яких і надавалася послуга споживачам Підприємства.

Частина друга статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що виконавець комунальної послуги, який займає монопольне становище на ринку, за наявності у нього технічних можливостей надання комунальної послуги не вправі відмовити в укладенні відповідного договору споживачеві.

Отже, в підсумку «публічний договір приєднання» означає, що виконавець комунальної послуги є «зв'язаний» умовами типового договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 липня 2019 року №690 та зобов'язаний його укладати з усіма споживачами, які не визначилися з моделлю договірних відносин або обрали модель індивідуального договору.

Окремо хочем зазначити, прикінцеві положення Закону «Про житлово-комунальні послуги» згадують (саме згадують, а не дають прямої вказівки) про затвердження Кабінетом Міністрів України «типових публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг».

Проте, посадова особа Держпродспоживслужби вважає, що договори за процедурою ч.5 ст. 13 не можуть укладатися до того часу поки не будуть затверджені ці «типові публічні договори приєднання про надання комунальних послуг», але така думка є ХИБНА, оскільки «публічний» і «приєднання» не є особливим видом договорів про надання комунальних послуг, а є лише характеристиками таким договорам. Вочевидь, що за своїм змістом всі договори про надання комунальних послуг навіть до 1 травня 2021 року відповідали ознакам публічного договору та договору приєднання, зазначеними у ст.ст. 633-634 Цивільного кодексу України. Окрім цього, на сьогодні також є чинними типові договора про надання комунальних послуг за моделлю індивідуального договору, затверджені Кабінетом Міністрів України, а отже вони підлягають і підлягали застосуванню вже зараз. Таким чином у підприємства нема та не було потреби в очікуванні на завердження більш інакших договорів.

Для прикладу

Застосування таких типових договорів до затвердження застосовується зокрема у: КП «Кривбасводоканал», ПРАТ АК «Київводоканал», КП «Мирогородводоканал», КП

«Луцькводоканал», КП ПОР «Полтававодоканал» та багатьох інших.

  1. Процедура укладення договору за ч.5 ст.13 Закону України «Про житлово- комунальні послуги» передбачає, що виконавець публікує текст договору на офіційному веб- сайті органу місцевого самоврядування та/або на власному веб-сайті та розміщує повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг. Після цього співвласники багатоквартирного будинку, якщо бажають укласти договір за іншою моделлю договірних відносин, мають 30 днів, щоб обрати таку іншу модель та укласти договір з виконавцем. Якщо цього не відбудеться, то через 30 днів від дати публікації тексту договору він вважатиметься укладеним, що і було зроблено КП «Водотеплосервіс». Тобто, Законом закладено принцип презумпції згоди за відсутності заперечень.

Відтак, користуючись наданими послугами споживач визнає і презюмує факт укладення і бере на себе обов’язок виконання умов такого публічного договору.

Інші новини