22o

Нагадуємо, що в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток», у межах якої власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб, отримують гарантовану державну підтримку.

  • 2022.05.30 10:37
    • Актуально
    • Громада
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 508

Компенсацію можуть отримати громадяни України віком від 18 років, які є власниками житла, або їх представники, наймачі (орендарі) житла державної або комунальної власності, спадкоємці, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї, у розумінні Сімейного кодексу України, для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

   Особа, яка надала прихисток внутрішньо переміщеним особам не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після розміщення ВПО в житловому приміщенні подає заяву, у якій слід зазначити прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та подати її до органу місцевого самоврядування. Це можна зробити особисто, або відправити документи на їх офіційну електронну адресу.

   Особи, що розмістили ВПО зобов’язані також в день припинення їх розміщення або зміни їх кількості подати  інформацію про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, з зазначенням можливості у подальшому розміщувати ВПО у цьому приміщенні.

   Для того, щоб отримати компенсацію особа, що розмістила ВПО, не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до органу місцевого самоврядування за місцем розташування жилого приміщення особисто в паперовій формі або в електронному вигляді на офіційну електронну адресу Калуського ЦНАПу cnapkalush@ukr.net заяву за формою. У разі подання заяви в паперовій формі, особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, пред’являє: документ, який посвідчує її особу; документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

   Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі – людино-день), з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом, або через Портал Дія. Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77грн. Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

   Пам’ятайте, що для отримання компенсації необхідно обов’язково подати заяву при заселенні ВПО і щомісяця з 1 по 5 число подавати заяву на виплату.

Інші новини