7o

Нагадуємо прості правила профілактики кишкових інфекцій

  • 2023.07.13 11:11
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 158

           Літо – прекрасна пора року. Проте, у цій порі є свої ризики у виникненні інфекційних захворювань.

 Це стосується інфекцій шлунково-кишкового тракту. За півроку у нашому районі ці захворювання  зросли у 2 рази проти аналогічного періоду 2022р.

        Джерелами розповсюдження збудників цих недуг є хвора людина або бактеріоносій. Передаються ці захворювання через харчові продукти, брудні руки, комах, неякісну воду, потрапляючи у рот людини. Розмножуються у шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника,  вони потрапляють у довкілля:  грунт, воду, їжу, предмети домашнього вжитку.                                         

          У літній період року сприяють поширенню кишкових  інфекцій  купання у відкритих водоймах,  посилена спрага , поява  у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів , збільшення кількості мух, виїзд на відпочинок за межі місця  проживання, а також  рух тимчасово переселених осіб з регіонів військових дій в результаті  агресії Росії в Україні.

         Характерними  ознаками захворювання є : підвищена температура тіла, порушення діяльності  шлунково – кишкового тракту, серцево – судинної системи, уражуються печінка, селезінка.

        Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій наполегливо рекомендуємо :

  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
  • не пити воду з випадкових неперевірених джерел;
  • молоко обов’язково кип’ятити;
  • дотримуватись термінів зберігання продуктів харчування;
  • ретельно мити руки з милом у всіх випадках
  • використовувати засоби дезінфекції,  вологі дезінфікуючі серветки.                                                                                                     

       При виникненні  ознак захворювання, особливо це стосується дітей, звертатись за медичною допомогою до фахівців . У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Інші новини