Літо – прекрасна пора року. Проте, у цій порі є свої ризики у виникненні інфекційних захворювань.
Це стосується інфекцій шлунково-кишкового тракту. За півроку у нашому районі ці захворювання зросли у 2 рази проти аналогічного періоду 2022р.
Джерелами розповсюдження збудників цих недуг є хвора людина або бактеріоносій. Передаються ці захворювання через харчові продукти, брудні руки, комах, неякісну воду, потрапляючи у рот людини. Розмножуються у шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника, вони потрапляють у довкілля: грунт, воду, їжу, предмети домашнього вжитку.
У літній період року сприяють поширенню кишкових інфекцій купання у відкритих водоймах, посилена спрага , поява у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів , збільшення кількості мух, виїзд на відпочинок за межі місця проживання, а також рух тимчасово переселених осіб з регіонів військових дій в результаті агресії Росії в Україні.
Характерними ознаками захворювання є : підвищена температура тіла, порушення діяльності шлунково – кишкового тракту, серцево – судинної системи, уражуються печінка, селезінка.
Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій наполегливо рекомендуємо :
- для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
- не пити воду з випадкових неперевірених джерел;
- молоко обов’язково кип’ятити;
- дотримуватись термінів зберігання продуктів харчування;
- ретельно мити руки з милом у всіх випадках
- використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючі серветки.
При виникненні ознак захворювання, особливо це стосується дітей, звертатись за медичною допомогою до фахівців . У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.