8o

Нагадаємо про ботулізм! Будьте обачні !

  • 2024.04.04 16:09
    • Держпродспоживслужба
  • 71

     З настанням теплих погожих днів корисно частіше перебувати на  свіжому повітрі, вибратись за місто, щоб попрацювати на дачі в квітнику чи на городі. Іноді, щоб зекономити час на перекуси чи за відсутності умов приготування їжі, віддають перевагу консервованій продукції (м’ясній, овочевій, грибній, рибній) домашнього приготування. Ось в таких простих  випадках може бути небезпека інфікування і захворювання ботулізмом. В Україні щороку реєструвались випадки захворювання ботулізмом, а особливо, після руйнування Каховської греблі. Тому доречно нагадати правила, які допоможуть запобігти цьому важкому небезпечному інфекційному захворюванню.

   Як правило, захворювання починається з нудоти, блювання, болю у животі, порушення випорожнення. Це продовжується, у середньому, 1 добу. Надалі з'являється характерна неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. При розвитку наведених симптомів не варто зволікати, а слід негайно звертатись за медичною допомогою!

      Збудник ботулізму – мікроб (паличка ботулізму), який  при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, що є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. Місцем постійного перебування палички ботулізму є грунт, вода, з яких збудник потрапляє на свіжі овочі, фрукти, гриби, а також в кишківник риб .

     У більшості випадків причиною захворювання є вживання продуктів домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба, забруднені спорами збудника.

     Чи можливо розпізнати продукти, заражені ботулізмом? На жаль, ні.

Особливо характерною ознакою для консервованої продукції є вздуття (“бомбаж”) консервів і такий продукт абсолютно непридатний до споживання.

    Запобігти отруєнню ботулотоксином від риби легко, якщо дотримуватись запобіжних заходів під час правильного приготування рибних страв.

    На сьогодні,  недопустимо купувати рибу чи рибні консерви в місцях стихійної торгівлі. При купівлі риби необхідно поцікавитись наявністю документів, які засвідчують безпечність продукту.  Рибу перед приготуванням в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні. Ботулотоксин руйнується, коли їжу нагрівати більше, ніж 85°С, та тривалістю більше 10 хвилин. Ретельно та правильно приготовлені та швидкоподані страви з  риби є цілком безпечними. Бактерія  продукує токсин, коли є недостатня температура та низький рівень кисню, тому ферментована, консервована, копчена та вакуумована риба  становлять більшу небезпеку.

В жодному разі не вживайте в  їжу консервацію, якщо:

– банки «бомбажні», з нещільно закритою або ввігнутою кришкою;

– вміст консервації  змінив приманний колір, має підозрілий або    

   неприємний запах;

– консерви зберігаються понад один рік.

      Ніколи не купуйте «з рук» на ринках, вулицях консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно:

-мити руки з милом до, і  під час консервування продукції;

-використовувати безпечну питну воду;

-використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;

-продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;

-максимально дотримуватися технології

- консервування, особливо тривалості стерилізації;

- під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах потрібно максимально враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку

бактерій ботулізму:

– висока температура, підвищена кислотність, концентрація солі,  наявність бактерії молочної кислоти,

 – слід чітко використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру;

-м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури/тиску та часу автоклавування;

-не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, які важко очистити від піску, груту.

Займатись консервуванням продуктів слід за умови, що це заняття Вам приємне та чітко зрозуміле, в іншому випадку, краще не експериментувати, не випробовувати долю, а купити готову продукцію гарантованої якості!

Дотримуючись цих простих порад, Ви легко зможете уберегти себе та своїх рідних від небезпеки ботулізму.

Інші новини