12o

На Прикарпатті стартувала літня дитяча оздоровчо-відпочинкова кампанія

  • 2023.06.12 09:40
    • Держпродспоживслужба
  • 143

В Івано-Франківській області розпочала свою роботу кампанія літнього оздоровлення та відпочинку дітей у відповідності до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»

Під час проведення оздоровчої кампанії влітку 2023 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області забезпечує контроль за належними умовами перебування та харчування дітей.

До державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області внесено 18 дитячих закладів, в яких наявні приміщення подвійного призначення, що використовуються як укриття при оголошенні сигналу «Повітряна тривога».

Станом на 08.06.2023 року в області вже оздоровлюються та відпочивають 1924 дітей у 10-ти стаціонарних дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

З 04.05.2023р. по 19.05.2023р. спеціалістом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-франківській області взято участь в складі робочої групи ОДА з метою здійснення моніторингу підготовки та своєчасності відкриття дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області. Комісійно обстежено 18 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку дітей. За результатами проведеного моніторингу керівникам закладів надані відповідні рекомендації. Всі обстежені заклади готові до прийому дітей.

Питання забезпечення належних умов для перебування дітей в закладах оздоровлення та відпочинку, спрямованих на збереження та зміцнення здоров’я, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь під час проведення оздоровчої кампанії 2023 року обговорювалось з керівниками дитячих закладів оздоровлення/відпочинку на робочій нараді щодо організації та початку проведення оздоровчої кампанії для дітей у 2023 році, яка відбулась 02.06.2023 року в приміщенні Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах оздоровлення та відпочинку дітей Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області видано Доручення від 16.05.2023р. та Наказ від 31.05.2023 № 214 «Про проведення моніторингу в закладах відпочинку, які приймають організовані групи людей». Періодичність проведення моніторингових досліджень – 1 раз в місяць.

При проведенні моніторингових обстежень спеціалістами перевірено наявність результатів якості питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники, наявність погодження примірного сезонного меню та умови організації харчування дітей відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів від 24.03.2021 №305, а також забезпечення дітей повноцінним якісним харчуванням, кратність якого - не менше 5 разів в день.

В ході проведеного моніторингу досліджено 12 проб питної води за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. Досліджені проби води відповідають гігієнічним вимогам, відібрано 2 проби готових страв на калорійність, 1 пробу на бактеріологічне забруднення готових страв та 10 змивів з обладнання, одягу та рук кухаря для дослідження на санітарно-показову мікрофлору. Відбір проб здійснюватиметься впродовж оздоровчого сезону з періодичністю – 1 раз в місяць.

Окрім того, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснюються дієві заходи щодо безпечного відпочинку в інших закладах (туристично-відпочинкові комплекси, СПА готелі, «зелені садиби», релігійні та наметові табори та ін.). які надають послуги розміщення на харчування організованих груп дітей в гірських населених пунктах Прикарпаття. За результатами проведених моніторингових обстежень (відповідно до затвердженого переліку питань) інформуються керівники закладів, голови РДА, органи місцевого самоврядування з наданням конкретних пропозицій щодо попередження епідемічних ускладнень.

Станом на 08.06.2023 року проведено моніторингові обстеження 13 закладів відпочинку, в яких перебувають організовані групи дітей, проте не входять в державний реєстр дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. При моніторингових обстеженнях виявлено порушення у 3-х закладах (23%), в результаті яких надано рекомендації щодо їх усунення.

 

Інші новини