-1o

На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

  • 2023.05.15 13:38
    • Держпродспоживслужба
  • 248

   За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

   За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

   Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 15 травня  2023 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

  • на агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs – 29,53-32,63 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs – 48,62-54,53 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- гриби сухі (середній вміст Cs – 397,35-474,2 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).

  • на промисловому виробництві харчових продуктів:

- яєчні продукти (меланж) (середній вміст Cs – 2,65-2,80 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), St – 2,08-3,53 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));

- яєчний порошок (середній вміст Cs – 4,68 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 5,16 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));

- активний протеїн (середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 6,50 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));

- рибні продукти (середній вміст Cs – 2,45 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), St – 4,94 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));

- м'ясо птиці (середній вміст Cs – 2,68-3,46 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St – 2,54-4,09 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));

- вода питна (середній вміст Cs – 0,87-1,29 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг), St – 0,99-1,10 Бк/кг (при нормі 2 Бк/кг));

- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,44-6,98 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 3,09-4,19 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- кукурудза (середній вміст Cs – 3,47-6,25 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,04-3,21 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

Інші новини