33o

На Прикарпатті проводиться кампанія вакцинопрофілактики домашніх тварин проти сказу

  • 2024.07.16 11:18
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 23

Спеціалісти Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини на території Івано-Франківської області проводять профілактичні заходи проти сказу домашніх тварин в особистих селянських господарствах населення.    

За останні два тижня проведено 5953 профілактичні щеплення тварин проти сказу, в тому числі: собак – 3339, котів – 2596 а безпритульних тварин – 5.

Вакцинація проводиться безкоштовно, за рахунок коштів державного бюджету безпосередньо в кожному населеному пункті області. 

Довідково.

Сказце надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих людей від смертельних наслідків.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

 Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до дільничних лікарень та дільниць ветеринарної медицини, які обслуговують територію, на якій ви проживаєте.

Також щеплення проти сказу можна зробити будь де в Україні, в мережі як приватних ліцензійних, так і державних установ (з обов'язковим записом в ветеринарно-санітарний паспорт тварини).

Водночас рекомендуємо оформити ветеринарно-санітарний паспорт на кожну домашню тварину (собаки, коти, тхори), що надасть змогу більш ретельніше слідкувати за профілактичними заходами щодо тварин (щеплення, обробки, дегільмінтизації).

Наголошуємо, що єдиний визнаний і ефективний спосіб уникнути сказу в разі ризику зараження – своєчасна профілактична вакцинація.

Ваше здоров'я – у ваших руках, дбайте про нього і про своїх домашніх улюбленців!

Інші новини