18o

На нараді в ОВА говорили про урядову програму «Доступні ліки»

  • 2024.01.29 20:55
    • Громада
  • 165
Міський голова Андрій Найда 29 січня разом з іншими головами територіальних громад Прикарпаття взяв участь в нараді при очільниці Івано-Франківської ОВА Світлані Онищук.
   Також, на зустрічі була присутня голова НСЗУ Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.
  Основне питання, на якому була зосереджена увага – реалізація урядової програми «Доступні ліки».
   За програмою, пацієнти мають змогу отримати ліки за електронним рецептом безоплатно чи з незначною доплатою у будь-якій аптеці, яка уклала договір про реімбурсацію з Національною службою здоров'я України. Виключенням є ліки для лікування ревматичних хвороб, вартість яких пацієнти сплачують повністю.
Наталія Гусак повідомила, що програма «Доступні ліки» дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків.
На Прикарпатті торік було виписано понад 610 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки», а за погашеними рецептами аптеки області отримали 117 млн гривень від НСЗУ.
   Зараз 654 аптеки на Івано-Франківщині є учасниками програми. Проте, пацієнти в селах погасили лише 26 тисяч е-рецептів із виписаних понад 169 тисяч. Тобто ліки за державною програмою отримали всього 15 %.
   На сьогодні програма реімбурсації забезпечує доступ до лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями за напрямками: серцево-судинні захворювання, в т.ч. профілактика інфарктів та інсультів, діабет ІІ типу, цукровий та нецукровий діабет, хронічне обструктивне захворювання легень (в т.ч. бронхіальна астма), розлади психіки та поведінки, епілепсія, хвороба Паркінсона, імуносупресивні препарати,тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові,знеболювальні для паліативних хворих.
   Загалом програма "Доступні ліки" включає понад 500 найменувань медикаментів. Повний перелік http://surl.li/ehadj
Отримати ліки за е-рецептом можна у будь-якій аптеці країни, що має договір із НСЗУ. Якщо препарату, що вказаний у рецепті, нема в наявності чи недостатня його кількість, то пацієнт може замовити медикамент або звернутись до іншої аптеки!
   Якщо ж відмовили, варто повідомити в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 (у робочі дні 9:00-18:00, у пятницю 9:00-16:45).
Інші новини