3o

На Калущині зареєстровано 4-й випадок хвороби Лайма ( кліщовий бореліоз)

  • 2022.10.18 11:07
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 807

В Калуському районі в жовтні поточного року задокументовано 4-й випадок хвороби Лайма. Захворіла жінка віком 26 років. Зараження відбулося в с.Болохів у власному господарстві на городі через укус кліща.

 Перший випадок зареєстрований в січні у чоловіка  58 років. Інфікувався за межами країни у лісі, де на нього напав кліщ.  В липні задокументовано другий випадок захворювання у дитини віком 10 років. Встановлено, що захворювання виникло після укусу кліща в с.Болохів. Третій випадок зафіксовано в серпні у чоловіка віком 52 роки. Зараження відбулося під час відпочинку в лісі с.Лука через укус кліща.

Троє хворих знаходились на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КНП «Калуська міська лікарня КМР», остання –  КНП «Івано-Франківська ОКІЛ ОР».

В 2021р. дане захворювання не реєструвалося.

Переносником збудника хвороби Лайма   є іксодові кліщі.

У 2022 році   зареєстровано 14 випадків укусів кліщами.

Спостерігається два піки активності кліщів: весняний -  в квітні-червні та осінній –  серпні-вересні. Інколи кліщі зберігають свою активність навіть у листопаді.

           На території Калуського району  збудників хвороби Лайма було виявлено в кліщах, зібраних поблизу с. Завій, с. Підмихайля, с. Пійло, с.Довгий-Войнилів, с.Мислів, с.Мошківці,с.Станькова, с.Стефанівка, с.Боднарів, с.Довгий-Войнилів, с.Бережниця. Крім того, в пробах кліщів, зібраних  в 2005р. неподалік с.Завій -  збудника кліщового вірусного енцефаліту, 2017р. поблизу с.Підмихайля, 2022р. біля с.Завій – збудника туляремії. Ці території вважаються природно-осередковими щодо вказаних захворювань і вимагають настороженності з боку медпрацівників і постраждалих від укусів кліщами відносно можливого інфікування людей.

Інкубаційний (скритий) період при хворобі Лайма становить від 3-5 днів до  1 місяця. Після цього з’являються загальна слабість, недомагання, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. При хворобі Лайма часто на місці укусу кліща відмічається почервоніння будь якої форми, яке поступово збільшується у розмірах –  мігруюча  еритема (у 20% хворих вона відсутня). З клінічних проявів найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату (ураження суглобів), серця.

Профілактика захворювань, пов’язаних з укусами кліщів, полягає у знищенні кліщів(там, де це можливо), захисті від нападу і звільненні від них. Для знищення кліщів рекомендовано використання акарицидів в період активності кліщів на обмежених територіях, оптимально, в місцях скупчення великої кількості людей. При цьому доцільно використовувати відносно нестійкі пестициди з періодом розпаду 1.5-2 місяці і гострою акарицидною (протикліщовою) дією. Для суттєвого зниження чисельності кліщів можна апробувати цілий ряд пестицидів з групи піретроїдів, фосфорорганики або карбаматів.

Щоб вберегти себе від цих  захворювань,  збираючись до лісу, треба дотримуватись таких правил: одяг повинен мати тісно прилягаючий до шиї комір, застебнуті манжети, штани заправлені в чоботи або шкарпетки. Одяг та взуття можна обробити засобами, які відлякують комах. Волосся слід прибрати під головний убір. При виході з лісу необхідно провести само- або взаємоогляд на наявність кліщів. Якщо до тіла людини кліщ уже присмоктався, потрібно його як можна швидше  зняти. Не варто знімати їх різко, а легкими обертальними рухами проти годинникової стрілки  видалити з тіла. Ранку до і після процедури обробити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном.

Коли при видаленні кліща він розривається, то в підшкірному шарі залишається хоботок. У такому разі необхідно за допомогою звернутися до лікаря-хірурга чи травматолога, який зробить все необхідне, щоб попередити недуги, пов’язані з укусом кліща.

Шановні краяни, пам’ятайте, що кліщі таять в собі потенційну небезпеку, якої можна уникнути.

Інші новини