28o

Монах ОУН. У обласному центрі презентували книгу про Степана Ленкавського

  • 2023.07.07 13:46
    • Громада
    • Культура
  • 169

Учора в Івано-Франківську презентували книгу «Монах ОУН», автором якої є доктор історичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Книга є першою частиною життєпису Степана Ленкавського, автора Декалогу українського націоналіста, ідеолога ОУН, українського політичного діяча та публіциста. Видання містить відомості про родовід і життєвий шлях, участь у молодіжних націоналістичних організаціях, створенні та розбудові ОУН, ув’язнення у польських та нацистських тюрмах, концтаборі Аушвіц.

На презентації був присутній і міський голова Калуша Андрій Найда. «Автор книги зазначив, що досліджувати життєвий шлях Степана Ленкавського його спонукала вселенська несправедливість, адже чи не кожен свідомий українець наприкінці 1980-х, початку 1990-х знав першу заповідь Декалогу «Здобудеш Українську Державу або згинеш у боротьбі за неї» та лише одиниці знали кому належить авторство цих слів. І на сьогоднішній день, на жаль, теж не всім відомий цей факт», - зазначив Андрій Михайлович.

Олександр Сич більше 20-и років досліджує життя і діяльність Степана Ленкавського, і щиро захоплюється цією постаттю.

Чому «Монах ОУН»? Бо, як зазначає автор, усе своє життя Степан Ленкавський, всього себе віддав ОУН, не маючи ні матеріальних статків, ні дружини, ні сім’ї.

Перший нарис про цього великого українця Олександр Максимович видав ще наприкінці 1990-х років. Пізніше напрацював і тритомник, а зараз на черзі – чотиритомне видання про його життя і діяльність «В краю».

Збираючи інформацію, науковець не тільки працював із джерелами в українських бібліотеках. Він також досліджував закриті архіви у Мюнхені і США.

Наступна частина «На еміграції» розповідатиме про життя за кордоном, куди Степан Ленкавський потрапив після звільнення із концтабору 1944 року.

Час шанувати наших Героїв і продовжувати їхню справу!

Інші новини