12o

«Молодь у дії»: у Калуші відкрили простір цікавих проектів

  • 2024.04.09 15:59
    • Громада
    • Дозвілля
    • Медіацентр "КМТ"
    • Трансляції
  • 156

Побавитися, щоб зцілитися. У Калуші відкрився простір терапії іграшкою. Психологиня Іванна Гриців пригортає невелику м’яку іграшку – єдинорога. На ньому значок із написом «Я допоможу тобі здійснити твою мрію».

—        Я, як мала дитина, повірила у це, — зізнається жінка. — Іграшку мені подарувала психологиня Вікторія Назаревич. Більшість із українських психологів, які займаються терапією іграшками, працюють за її методиками.

Сьогодні Іванна Гринів здійснила одну зі своїх мрій. Разом із підопічними юними громадськими активістками із ГО «Молодь у дії» відкрили у Калуші освітній простір для дітей і молоді. Присутні на відкритті — заступниці міського голови Надія Гуш і Наталія Кінаш, психологи, громадські активісти, юні гості із Калуського ліцею №1. Освятив приміщення о. Микола Крушец. Простір – результат великої роботи, тривалістю в рік.

—        Організація «Молодь у дії» працює із 2017 року. Це — активна молодь, учасники молодіжного самоврядування, яке хочуть змінити щось у нашому місті. Вони звернулися до міської ради, щоб виділити приміщення, щоб збиратися і працювати. Ми його підшукали і виділили, і зараз воно відремонтоване і наповнене обладнанням, — розповіла заступниця міського голови Калуша Надія Гуш. — Чимало громадських організацій використовують наявні зараз можливості для розвитку: звертаються до міжнародних донорів, залучають грантові кошти. Люди працюють, і заслуговують на подальше сприяння і допомогу.

Простір обіцяють зробити центром цікавих проєктів. «Молодь у дії» має налагоджену співпрацю із ГО «Ла Страда-Україна», дитячим фондом «ЮНІСЕФ», БФ «Рідні», ГО «Генофонд Нації», ГО «Між іншим», БФ «Карітас».  Заходи будуть цікаві і корисні для діток і підлітків.

—        Насправді, наша громадська організація, учнівський парламент, давно плекав оцю думку, мрію, щоб відкрити такий простір. Адже зараз у Калуші є такі ініціативи, де можна поспілкуватися, провести час, але все одно їх мало, — вважає голова учнівського самоврядування м. Калуша Євгенія Німак. — І ми би хотіли створити саме такий простір, де можна було би прийти будь-коли, поспілкуватися із однолітками, розповісти те, що, можливо, тебе турбує, або що важливе саме зараз.

У просторі, зокрема, працює і кімната для терапії іграшкою.  Іванна Гриців працює психологинею у комунальній установі «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Калуської міської ради», і запевняє: іграшка дуже цінний інструмент для емоційного зцілення. Вона відмінно справляється, щоб подолати страх війни.

—        Іграшка для дитини є тим проміжним матеріалом, у який вона контейнерує свої емоції. Тобто, через іграшку вона може передати свій той емоційний стан, вилити приховані емоції. Завдяки тактильному контакту із іграшкою вона стабілізує свій психоемоційний стан, вона може з нею поспілкуватися, — пояснює Іванна Гриців. — Тобто, іграшка є тим перехідним матеріалом, через який дитина може отримати самозцілення. Вона вкладає в іграшку свої сенси, і саме вони дають можливість собі справлятися з викликами, труднощами, які трапляються на життєвому шляху.

Присутні на відкритті мали нагоду переконатися: проста мила м’яка іграшка може для когось стати «психологом». Не залежно від віку того, хто бавиться.

—        Коли ми вперше приходили розкладати іграшки, ми стрибали, як діти. Аналізуючи поведінку дітей і дорослих на відкритті, насправді, очевидно, що всі люблять іграшки. Ми всі родом із дитинства, — констатує Євгенія Німак. — Обійми у час війни дуже важливі для нас, і я думаю, що навіть дорослим оця кімната терапії іграшкою буде корисним  поштовхом, щоб обдумати, що ми відчуваємо, і як справлятися із своїми емоціями.

Неприховано радіють іграшкам діти. Учень Калуського ліцею №1 Костя Надвірнянський каже: завжди затишно, коли обіймає улюблену м’яку іграшку.

—        У мене удома є дуже багато іграшок. Особливо, м’яких, бо я їх дуже люблю обіймати. Коли я обіймаю свою іграшку, мені стає дуже приємно і тепло, — ділиться хлопчик. —  Хочу ще сюди прийти! Тут є і м’які іграшки, м’ячики, шарики, кульки. Буду бавитися із друзями.

Облаштувати простір допомогли організатори кожного з проектів, до яких долучилася ГО «Молодь у дії». А їх чимало: «Підтримка сталих соціальних послуг для ВПО в західній Україні» за сприяння Карпатського фонду та фінансової підтримки FOUNDATION DE FRANCE; «AdoKit: соціо-емоційна підтримка підлітків в Україні» за сприяння дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та ГО «Ла Страда-Україна»; «SMILE - підтримка дітей, молоді та їхніх сімей під час кризової ситуації в Україні», що організований БФ «Terre des hommes» за участі та фінансового сприяння Центру кризи і підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції і Oak Foundation; «Захист ВПО в Івано-Франківській області» у співпраці з БО «Благодійний фонд» Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ» за підтримки УВКБ ООН. За підтримки громадської ініціативи «Ті, що йдуть поруч з тобою!» для реалізації проекту «Підтримка жінок, миру та безпеки в Україні за програмою Фонду протидії конфліктам, безпеці та стабільності на 2022-2023 роки» на замовлення Уряду Великобританії і Північної Ірландії у співпраці з ГС «ЦЕНТР ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ» працювали із сім’ями ВПО. Спільно із управлінням економічного розвитку міста долучилися до проєкту «Сила малих спільнот», від ГО «СТЕП». Посприяли й  небайдужі люди, які проводили акції для підтримки українських дітей у Швейцарії та передали для спільноти 1030 франків. А також долучилися підприємці: ТОВ «Карпатська кераміка» й ТОВ «ТАРКЕТ ВІНІСІН». А о. Микола Крушец, Мирон Левицький та Михайло Валько допомогли відремонтувати приміщення.

Організатори простору щиро вдячні усім спонсорам, донорам, благодійникам, жертводавцям владі за надану допомогу. Обіцяють: простір активно діятиме на підтримку емоційного благополуччя юних мешканців громади.

 

 

Інші новини