14o

Мінімальна заробітна плата: розмір та гарантії виплати

  • 2024.04.05 14:25
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 190

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт (Кодекс законів про працю України, Закон України "Про оплату праці"). Згідно п.5 ст.38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою до виконання на всій території України для усіх роботодавців (підприємств усіх форм власності та господарювання а також для фізичних осіб, що використовують найману працю), за будь-якою системою оплати праці. Якщо нарахована заробітна плата працівника за виконану місячну норму праці є нижчою за розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до розміру мінімальної заробітної плати.

Ця доплата виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Розмір нарахованої заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір затвердженої на конкретний період мінімальної зарплати. При цьому, при обчисленні зарплати для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику, за роз’їзний характер робіт, премії, доплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі застосовується на підприємствах усіх форм власності, а також фізичними особами — підприємцями, які використовують найману працю, якщо ними встановлено погодинну оплату праці із застосуванням нормованих завдань та обліком фактичного робочого часу. Виплата працівнику зарплати, меншої за розмір "мінімалки", при умові виконаної ним місячної чи годинної норми праці, вважається порушенням трудового законодавства та тягне за собою серйозні наслідки для роботодавця, а саме штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2024 року - 14 200 грн, з 1 квітня - 16 000) за кожного працівника, по відношенню до якого було здійснено порушення.

Увесь 2023 рік рівень мінімальної заробітної плати  не змінювався, і залишався на рівні 6 700 грн (у місячному розмірі) і 40,46 грн грн (у погодинному розмірі).  Одночасно, 5.12.2023 в офіційному виданні «Голос України» № 46 опубліковано Закон України від 09 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (далі – Закон № 3460), який набрав чинності з 01.01.2024. Статтею 8 Закону № 3460 встановлено з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну плату:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 гривні, з 1 квітня – 48 гривень.

Рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 22.06.2021р № 191 створено Тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати ( грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і легалізації оплати праці та зайнятості населення Калуської міської територіальної громади. На засіданнях комісії, з метою оперативного реагування зокрема розглядається інформація про факти виплати заробітної плати у розмірі менше мінімальної, та за проведеним аналізом напрацьовуються пропозиції щодо заслуховування керівників таких суб’єктів господарської діяльності міста на комісії,а також розглядаються інші проблемні питання.

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства, зокрема і виплати заробітної плати менше мінімальної, просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради (вул. Євшана, 9, каб. 211  , тел.5-22-13).

 

Інші новини