6o

«Мінімальна заробітна плата - державна соціальна гарантія»

  • 2021.02.12 09:22
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 668

Що таке мінімальна заробітна плата ?

Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (стаття 95 КЗпП України, стаття 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР).

Як же змінюватиметься мінімальна заробітна плата у 2021 році ?

Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» передбачає, що мінімальна заробітна плата буде збільшуватися у 2021 році двічі і складатиме:

- з 01 січня до 30 листопада 2021 року:

а) у місячному розмірі – 6000 грн.;

б) у погодинному розмірі – 36,11 грн.

- з 01 до 31 грудня 2021 року:

а) у місячному розмірі - 6500 грн.;

б) у погодинному розмірі – 39,12 грн.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, тобто із 01 січня 2021 року не менш ніж 6000 грн., а із 01 грудня 2021 року – не менше 6500 грн. (ч.1 ст.31 Закону України «Про оплату праці»). При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премій до святкових і ювілейних дат. Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати. У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці. Мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю, у разі застосування погодинної оплати праці.

Хоча, в сучасних умовах більша частина бізнесу і є соціально відповідальною, виплачуючи працівникам досить високі заробітні плати, проте, все ще на багатьох суб’єктах господарської діяльності працівники перебувають на правах «дешевої» робочої сили. Щоб вимагати від робітника якнайбільше, а платити якнайменше, так би мовити з метою мінімалізації своїх видатків, роботодавці йдуть на різного роду хитрощі, фактично, порушуючи  вимоги трудового законодавства.

Управління соціального захисту населення Калуської міської ради звертається до всіх роботодавців і наголошує, що коли робота за певною професією (посадою) вимагає від працівника відповідної кваліфікації, знань і підготовки, то його заробітна плата повинна встановлюватися у розмірі не тільки не нижче мінімальної оплати праці, а й відповідати професійно-діловим якостям працівника, складності та умовам виконуваної ним роботи.

 

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради: м. Калуш, вул. Євшана, 9, кабінети 211, 207, тел. 5-22-13.

 

 

Заступник начальника управління -

начальник відділу праці , пенсійного

забезпечення та соціальних інспекторів                                              Володимир Климентій

Інші новини