19o

У Калуші відбулися великі імітаційні навчання для медиків

  • 2024.05.14 16:00
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 95

У Калуській громаді 14 травня відбулося імітаційне навчання для відпрацювання реагування на можливий спалах інфекційних хвороб.

Згідно із легендою навчань, тривожні симптоми відчула жінка, що змушена була переїхати із Запорізької області у Новицьку громаду. Ще у дорозі відчула слабкість, а по прибуттю на місце – загальну слабкість, рідкий одноразовий стілець. Наступного дня симптоми посилились, і жінка звернулася до Новицької амбулаторії. Після огляду звідти її каретою швидкої медичної допомоги доправили у Калуську ЦРЛ. 

У Калуській ЦРЛ ретельно відпрацювали цілий комплекс заходів із оповіщення, розгортання холерного госпіталю, підготовки медичного персоналу, прийому хворого, діагностики, лікування, утилізації витратного матеріалу. Окремо обладнали палату інтенсивної терапії на випадок гострої необхідності. Також за допомогою манекена відпрацювали транспортування тіла померлого до патологоанатомічного відділення лікарні. 

— Такі навчання дуже актуальні, оскільки Калуська ЦРЛ — це кластерна лікарня, де, за потреби, можуть лікувати інфекційні хвороби. На початку теплого сезону зростає ризик поширення холери і інших інфекційних хвороб. Є додаткові ризики, пов’язані із воєнним станом, — зазначила заступниця міського голови Калуша Наталія Кінаш. — Відтак, відпрацювати усі основні етапи діагностики і лікування хвороби, протидії поширенню — надзвичайно важливо як для персоналу цього медичного закладу, так і для медичних працівників інших лікувальних закладів. Тому такі навчання у громаді проводимо щороку. 

Як зазначила завідувачка відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Калуського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» Тетяна Чернієнко, до спостереження за навчанням були залучені представники лікувальних установ із Калуської, Войнилівської, Верхнянської, Новицької територіальних громад, а також фізичні особи-підприємці, які надають медичні послуги на первинному рівні. Безпосередньо у навчаннях брали участь працівники Новицької абмулаторії загальної практики сімейної медицини КНП «Новицький центр ПМСД», КНП «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф ІФОР», КПН «Центральна районна лікарня Калуської міської ради», ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України».

І знання, і вміння, і засоби діагностики, лікування холери у громаді — є. Медики просять громадян пильно ставитись до стану здоров’я. За будь-яких тривожних симптомів — звертатися до фахівців.

Інші новини