5o

„МАЛЯРІЯ – СВІТОВА ПРОБЛЕМА”

  • 2021.07.02 13:27
    • Охорона здоров'я
  • 272

Це захворювання суттєво впливає на стан здоров’я населення та економічний розвиток багатьох країн. В останні роки у зв’язку з різними обставинами (покращення транспортних умов для переміщення бізнесменів, туристів, робітників; значна кількість біженців за рахунок різноманітних природних катаклізмів, військових конфліктів) зростає число привозних випадків захворювань у країнах, де малярія не є ендемічною або це захворювання раніше вже було ліквідовано. Тобто в Україні є висока вірогідність завезення різних інфекційних захворювань, в т.ч. малярії.

 Актуальність малярії полягає також в тому, що в країнах де немає своєї малярії або реєструються поодинокі привізні випадки, хворі та лікарі можуть вчасно не розпізнати її симптоми, не провести відповідні обстеження та терапію, що може призвести до летальних наслідків.

Щорічно реєструється біля 300-500 млн. клінічних випадків малярії.

Малярія – інфекційне захворювання, що передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільше поширена в країнах з тропічним кліматом (країни Африки, Центральної і Південної Америки, Азії, СНД). Захворювання часто починається  з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в м’язах, суглобах, попереку, сухості в роті, потім – приступи різкого підвищення температури, блювота, розлади травлення ( проноси), кашель, порушення з боку та інших систем організму.

За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитися смертю.

Малярія може виникнути і на території нашого району, для цього є всі необхідні умови. У жовтні 2018 року у жителя Косівського району запідозрено і в подальшому лабораторно підтверджено захворювання на малярію. Встановлено, що хворий повернувся з подорожі країнами Африки ( Сенегал,Гамбія, Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Кот-д’івуар), де перебував 17 днів. У туристичні агентства не звертався,  хіміопрофілактику малярії не проводив.

 Вакцини для профілактики не існує. Засоби попередження – застосування протималярійних препаратів та захист від укусів комарів.

Після повернення додому повідомити сімейного лікаря про ваше прибуття з тропічних  країн. Застосування протималярійних препаратів слід продовжити ще 4 тижні  після виїзду “малярійної” місцевості. В окремих випадках  малярія може виникнути пізніше навіть при застосування даних препаратів, тому при нездуженні, що супроводжуються підвищенням температури, необхідно негайно звернутись до лікаря. Раннє звернення до лікаря з часу появи гарячки (не пізніше 3-х діб) рання діагностика і терапія можуть запобігти тяжкому ступеню недуги, розвитку ускладнень, летальному наслідку. Протягом 3-х років після повернення додому при будь-якому захворюванні не забувайте нагадувати лікарю, який вас лікує, про ваше перебування в тропіках, незалежно від попередніх показників дослідження  крові на малярію.

Слід пам’ятати, що чим ретельніше і чіткіше Ви будете виконувати правила профілактики малярії, тим меншою буде вірогідність захворіти цією небезпечною хворобою.

Лікар-паразитолог Калуського структурного підрозділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ»

МОЗ України                                                                                                               Наталія Хлібкевич

 

Інформація про бактеріологічні обстеження на ф.30 від людей та  довкілля

 

 Район

Дата  01.01.2021р. – 01.06.2021р.

Всього випадків ГКІ

з них

важких форм

Обстежено всього

З них важкі форми

З них обстеж. псих. хвор. буд. перестар.

Досліджено труп.    

матер.помер.відГКІ

невстанов.етіології

Досліджен.

 проб води (рекреації)                                  

Калуський район

       9

          -

-

-

-

-

-

 

Інші новини