4o

МАЛЯРІЯ – актуальна проблема

  • 2023.06.08 09:35
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 248

          Малярія – важка, іноді смертельна хвороба. Збудник потрапляє до організму людини через укус комара.       

           За даними ВООЗ, заразитися малярією можна у 91 країнах світу, в основному, це країни Африки, Південної Азії та Америки.          

              Ситуація з малярії в світі, в країнах СНД, Україні залишається нестійкою. За даними ВООЗ щорічно на малярію хворіють 300-500 млн., а помирають від неї 1,5-2,7 млн. людей. В 2022р.було зареєстровано 247 млн вип. малярії, померло 619 тис. осіб. Осередки малярії з високою ураженістю населення існують в Африці, Південно –Східній Азії, Південній Америці і т д .

В країнах Європи в тому числі в Україні була ліквідована місцева малярія в

60-х рр. минулого сторіччя. Останнім часом через політичну та економічну кризу в світі, військові конфлікти, розвиток міжнародного бізнесу і туризму відбулося активне розповсюдження малярії на вільні від неї території.

В Україні реєструються лише завізні випадки малярії. Щороку в нашій країні  реєструється близько 50 випадків малярії ( 2-5 випадків, на жаль закінчуються смертю).За 2022р. в Україні зареєстровано усього 10 випадків малярії. У Кіровоградській області зареєстрований перший смертельний випадок від тропічної малярії в лютому 2023р.( іноземець, який побував в Уганді).     

           Людини заражається через укус самки комара, інфікованої малярійними плазмодіями. Самки комарів нападають в сутінках та в період від заходу сонця до світанку. Щоб цього уникнути:

  • в цей час перебувайте у захищеному приміщенні;
  • при перебуванні надворі носіть одяг з довгими рукавами, штанами;
  • нанесіть репелент на відкриті ділянки шкіри та на одяг (не наносіть окремо на шкіру під одяг).

Як попередити захворювання?

  1. Приймати протималярійні препарати для профілактики.
  2. Попереджувати укуси комарів.

За 4-6 тижнів до поїздки, в країни ендемічні з малярії необхідно звернутися

до сімейного лікаря, який призначить протималярійні ліки.

Які симптоми малярії і що робити,  якщо вони з’явилися?

Симптоми виникають зазвичай через 7-10 днів після зараження або повернення з ендемічної країни, які  часто схожі на застуду: підвищена температура тіла до 40-41˚ з постійною зміною- то озноб, то жар, рясне  потовиділення, біль в м’язах, суглобах, попереку, головний біль, слабкість, швидка втомлюваність, жовтяниця шкіри, Також можуть виникати порушення травлення: нудота, блювота, діарея. Взимку малярія може маскуватися  під пневмонію.

У  разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може привести до трагічного кінця.

 Дуже важливо розпочати лікування швидко! Обов’язково  необхідно повідомити лікаря, що ви відвідували ендемічні з малярії країни. Також не забувайте інформувати лікаря про це  при будь-якому підвищенні температури протягом наступних 3-хроків після поїздки!!Адже є можливість пізніх проявів при деяких видах малярії.

Інші новини