10o

Майже сотня учасників, три десятки спікерів із десяти країн світу - у Калуші відбувся Міжнародний бізнес-форум

  • 2024.10.25 21:17
    • Громада
    • Економіка
  • 86

25 жовтня у концертній залі Калуської міської ради відбувся Міжнародний бізнес-форум Прикарпаття. Захід став унікальною платформою для обговорення ключових викликів, що стоять перед Україною, пошуку інноваційних рішень, а також для формування стратегічних партнерств між бізнесом, владою та міжнародними організаціями. 

 

Міжнародний бізнес-форум на Прикарпатті організовано  ВГО «Нова формація», яка об’єднує підприємців, за підтримки Калуської міської ради. Модераторкою заходу виступила Богдана Галайда, народна депутатка Калуської міської ради, представниця організаторів форуму.

«Відрадно, що бізнес-форум проходить саме у Калуші. Він допоможе зміцнити зв’язки між бізнесом, державою та міжнародними організаціями, а також створити міцний фундамент для майбутнього розвитку як місцевих громад, так і бізнесу в цілому», - зазначив Андрій Найда у зверненні до учасників форуму.

Першу сесію форуму присвятили обговоренню загальноекономічної ситуації та її впливу на громади, бізнес і міжнародну співпрацю. Обговорювали глобальні економічні зміни, що суттєво впливають на розвиток місцевих громад та бізнесу, а також аналізували нові можливості та виклики у сфері міжнародної кооперації. Розглядали питання адаптації місцевого бізнесу до нових умов, важливості підтримки з боку міжнародних партнерів та взаємодії з органами влади, що відкриває нові перспективи для зростання.

Ключові аспекти теми сесії чітко окреслювали доповіді спікерів:

ВАЛЕРІЯ ПЕКАРЯ, викладача Києво-Могилянської бізнес-школи, бізнесмена;

ЮРІЯ СТЕФАНЧУКА, СЕО Івано-Франківського регіонального відділення ВАОМС «Асоціація міст України»;

DR MICHAEL COTTAKIS із Великої Британії, співзасновника та CEO 89 GLOBAL;

MARKUS CIUPEK з Німеччини, співвласника/ ССО TIME&SPACE UKRAINE, SYNERGIFACTORY;

SOEREN HAAR з Бельгії, співзасновника і керуючого партнеру EACON консалтингової групи з європейських справ;

ОЛЕКСАНДРА МАРІКОВСЬКОГО, народного депутата України, голови підкомітету з питань регіонального економічного співробітництва і торгівлі комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку;

ІРИНИ СТОЛЯРИК, начальниці головного управління ДПС в Івано-Франківській області;

ОКСАНИ ЧЕРНІЙ, бізнес адвокатки, координаторки проєктів Україна-Франція.

У другій сесії міжнародного бізнес-форуму «Енергозалежність. Шляхи модернізації в рамках міжнародної співпраці», зосередили увагу на питаннях досягнення енергонезалежності через модернізацію енергетичної інфраструктури. Обговорювали різноманітні підходи й стратегії для зміцнення енергетичної стійкості, особливо через впровадження сучасних децентралізованих енергосистем та державних програм. Міжнародний досвід у сфері енергоефективності та використання новітніх технологій у децентралізованих енергосистемах надав можливість учасникам форуму побачити, як можна інтегрувати найкращі світові практики в українські реалії. Спікери ІІ сесії:

Олена Вінтоняк, народний депутат України;

Микита Можаровський, керівник напряму зматеріально-технічної та гуманітарної допомоги, ДТЕК;

Назарій Волянський із Польщі, директор представництва ZPP в Україні (Спілка підприємців та роботодавців Польщі). Радник комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку;

Ірина Кілко із Швейцарії, МБА. Учасниця національно програми «CAS REBUILD UKRAINE» від Бернського університету прикладних наук (Швейцарія);

Philippe Rothermann із Швейцарії, Pikettingenieur BEI BKW Energie AG;

Patrick Bay із Швейцарії, CEO General Manager Tibram Group TIBRAMGRUPPE;

Андрій Стеценко, директор ПРАТ Енергооблік, кандидат технічних наук, академік української нафтоназової академії, член-кореспондент української метрологічної академії.

Учасники 2 сесії ділилися інноваційними рішеннями та технологіями, що допомагають країнам Європи й не тільки зменшувати залежність від традиційних джерел енергії, сприяючи екологічності та енергоефективності.

Досвідом міжнародної співпраці, що спрямована на посилення енергонезалежності, поділився генеральний директор Калуської центральної районної лікарні Ярослав Мороз. Він розповів про важливу підтримку швейцарських донорів, завдяки якій лікарня змогла отримати сонячні панелі. Ця допомога — яскравий приклад того, як співпраця з іноземними партнерами може сприяти досягненню енергетичної незалежності.

Завдяки обміну досвідом та залученню іноземних партнерів українська енергетична галузь отримує нові можливості для розвитку та стійкості. Це надважливо для України в умовах нинішнього часу!

Третя сесія бізнес-форуму об’єднала учасників та гостей навколо теми «Індустріальні парки – каталізатор економічного розвитку громад». В нашій громаді офіційно зареєстровано три індустріальні парки: комунальний «Галіція» та два приватні — «Калуш ПРОДАКШЕН» та «Kalush Industrial HUB». Важливим завданням є забезпечення умов для того, щоб на цих платформах активно розвивав свою діяльність український та іноземний бізнес. Саме тому третя сесія форуму стала чудовою можливістю для просування та популяризації калуських індустріальних парків як на локальному, так і на міжнародному рівнях.

Особливо цінними для учасників стали інформаційні кейси, якими поділилися спікери форуму:

Валерій Кирилко, власник групи компаній «Індустріальні парки України»;

Markus Ciupek із Німеччини, співвласник/СОО TIME&SPACE Ukraine. Synergiafactory;

Олександр Лакей, менеджер проектів у сфері промисловості і виробництва, група компаній City one development;

Лілія Витвицька, директор ТОВ «Хімзавод Калуш», який є ініціатором створення індустріального парку «Kalush Production»;

Mr. Nabil Sioufi із США, президент Earlybird Global.

Виклики війни та практичні кейси їх подолання – заключна сесія бізнес-форуму. Повномасштабне вторгнення ворога спричинило чимало труднощів для українського бізнесу. Однак підприємці, виявляючи стійкість і наполегливість, продовжують не лише підтримувати свій бізнес, але й знаходять нові шляхи для його розвитку. 

Калуська міська рада, як орган місцевого самоврядування, з перших днів війни усвідомлювала, що Калуш може стати тією платформою, де, попри всі труднощі, промисловість і підприємництво матимуть змогу розвиватися.  Будучи тиловою громадою, ми маємо унікальне положення для сприяння розвитку бізнесу. Ми готові до співпраці з підприємцями з усієї України та з-за кордону, оскільки впевнені, що інвестиції в місцеву економіку – це внесок у майбутнє нашої держави. Залучення інвестицій, розвиток промисловості, підтримка малого і середнього бізнесу є одними з ключових пріоритетів нашої громади.

Ми розуміємо, що в нинішніх умовах кожне збережене і створене робоче місце є не лише економічним, але й соціальним досягненням, яке сприяє збереженню стійкості України в умовах війни. Досвідом у 4 сесії ділилися:

Robin Van Puyenbroeck із США, виконавчий директор-розвиток бізнесу World Trade Centers Association;

Michaela Macharik із Чехії, інвестор та віце-президент українсько-чеської торгової палати. Співвласник Time&Space Ukraine;

Іван Кульчицький, експерт із розвитку бізнесу у Агенції європейських інновацій;

Віктор Скрипніков, член правління Прикарпатського промислового кластеру, комерційний директор групи компаній Моторімпекс;

Тетяна-Адріана Бакаляр (Італія, Швейцарія), архітектор DBS Architectes SA.

Борис Ніколенко, представник конфедерації будівельників України в Івано-Франківській області;

Дмитро Коваль, директор департаменту виробництва. ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Сузір’я»;

Дмитро Штеренберг, засновник, директор ТОВ «Олвуд».

«Форум став промоцією нашого міста, нашого бізнесу, індустріальних парків, — підкреслив міський голова Калуша Андрій Найда. —  Думаю, у перспективі нам вдасться за рахунок цього форуму показати, що Калуш реально став еко-індустріальною столицею заходу України». А також висловив слова вдячності організаторам, спікерам учасникам такого масштабного заходу.

 

 

Інші новини